Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgkoepel BTN niet blij met leegloop ActiZ

Zorgkoepel Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) is niet blij met het bericht dat zeker vier grote zorgaanbieders uit brancheorganisatie ActiZ willen stappen. ‘Versnippering in het veld hebben we juist nu niet nodig.’
actizz.jpg

‘Je zou denken dat wij bij BTN garen spinnen bij een leegloop van ActiZ, maar ik zie dit toch als een negatieve ontwikkeling voor zorgaanbieders’, zegt bestuurder Hans Buijing van BTN. Buijing reageert op het nieuws dat Cordaan en drie andere grote zorgaanbieders hun ActiZ-lidmaatschap hebben opgezegd. ‘De collectieve belangenbehartiging van zorgwerkgevers komt mijns inziens in gevaar als we nu allerlei afsplitsingen krijgen. Aan een nieuwe koepel met enkel de focus op de Randstad hebben zorgondernemingen in de rest van het land niets.’

Cao-onderhandelingen
De gezamenlijke zorgorganisaties komen door het vertrek bij cao-onderhandelingen minder sterk te staan, vreest Buijing. ‘Kijk, deze leden stappen deels op omdat ze het niet eens zijn met hoe de huidige cao verpleging-, verzorging en thuiszorg (vvt) eruitziet. Maar je moet niet vergeten dat een meerderheid van de ActiZ-leden wel degelijk vóór deze cao heeft gestemd. Belangrijker nog, bij het opstellen van een nieuwe cao staan we minder sterk terwijl we daar juist belangrijke vernieuwingen kunnen waarmaken. Geen vuistdikke cao’s meer zoals CNV vorig jaar al aankondigde, maar meer kaderafspraken en met ruimte en oog voor regionale verschillen op de arbeidsmarkt. We krijgen dit maatwerk door deze afsplitsing en zwakkere positie wellicht nu niet meer voor elkaar. Het wordt voor partijen als de FNV makkelijker om een soort verdeel-en-heerstactiek te voeren.’

Forse contributie
Jaap Jan Brouwer, van het kennisplatform voor zorgbestuurders ‘Koplopers in de zorg’, is niet verrast door de splitsing. ‘Dat geldt niet alleen voor ActiZ maar ook voor de andere grote zorgkoepels. Ik voel dat hun waarde binnen het zorglandschap aan het afnemen is. En ergens juich ik dat wel een beetje toe. Instellingen betalen forse contributie en als je dan ziet wat zo’n koepel uit het vuur weet te slepen, overtuigt dat niet altijd. Voor het vergaren van kennis of informatie hoef je bij de brancheorganisaties vaak ook al niet aan te kloppen. Het lijkt er soms op dat ze veel meer allerlei nevenactiviteiten bezig zijn dan met goede belangenbehartiging of cao-onderhandelingen.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.