Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Derde van thuishulpen ViVa! akkoord met lager salaris

Ruim tweehonderd thuiszorgmedewerkers van ViVa! Zorggroep zijn akkoord gegaan met het aanbod om voortaan voor minder salaris te gaan werken. Dat laat een woordvoerder van ViVa! weten.
Derde van thuishulpen ViVa! akkoord met lager salaris

In totaal heeft de thuiszorgorganisatie 650 van de ruim 1300 medewerkers een aanbod gedaan voor een nieuw arbeidscontract tegen minder salaris. Als de medewerkers niet akkoord gaan met de contracten, hangt hun ontslag boven het hoofd.

Nieuwe staking

De vakbond Abvakabo FNV is woedend over de voorstellen en heeft voor vrijdag 20 mei opnieuw een staking afgekondigd. Vorige week werd er ook al een dag gestaakt. De bond zegt de ontslagvergunningen aan te vechten bij uitkeringsinstantie UWV, mocht het zo ver komen. Volgens de woordvoerster zal het thuiszorgbedrijf geen juridische stappen ondernemen om de eendaagse staking te voorkomen. Heel veel thuiszorgbedrijven hebben de afgelopen jaren gereorganiseerd. Het is nog nooit tot een staking gekomen, zoals nu bij de ViVa! Zorggroep het geval is.
De thuishulpen legden woensdag 11 mei voor het eerst een dag hun werk neer om te demonstreren tegen de plannen van hun werkgever.

‘Niet uitzonderlijk’

“Helaas is de situatie bij de ViVa! Zorggroep niet uitzonderlijk”, zegt Wim van der Hoorn, landelijk bestuurder thuiszorg bij Abvakabo FNV. “Sinds de invoering van de Wmo schrijven veel thuiszorgaanbieders zich tegen veel te lage tarieven in op de aanbestedingen. Vervolgens worden de financiële problemen doorgeschoven naar de werknemers. Staken is een uiterst middel in de strijd om behoud van hun werk en salaris, maar ik sluit niet uit dat dit op andere plaatsen in het land ook gaat gebeuren.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Thuiszorghulpen Viva! Zorggroep staken
OR weigert discussie met actiegroep ViVa!
ViVa! Zorggroep meldt collectief ontslag bij UWV

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

17 reacties

 • no-profile-image

  rinus

  Hoe je het ook wend of keert,thuiszorg is een vak.Men gaat er vanuit dat het huisvrouwen zijn die een graantje meepikken,maar als beroepsgroep moet je gewoon een volledig salaris kunnen verdienen,hoeveel uur moet je ploeteren om een salaris te verdienen waarvan je kunt leven.Het is jammer dat mensen overstag gaan voor onredelijke eisen,het is vooral verwerpelijk door voorstellen van de politiek. we hebben een rechts kambinet en die pakt namelijk de allerzwakste in d e samenleving dus mijn advies, goed stemmen volgende keer.

 • no-profile-image

  Peter

  Het is onzin te beweren dat de schuld bij de gemeenten ligt. Als je inschrijft op een aanbesteding, moet je met een realistische prijs komen en anders gewoonweg niet doen.

 • no-profile-image

  Geertje van Zantem

  De hoofdschuldige in dit verhaal is niet de thuiszorg maar de gemeente deze zetten de thuiszorg het mes op de keel, de thuiszorg moet aan allerlei regels ,keurmerken en een cao VVt voldoen en vervolgens krijgen ze van de gemeente niet het vereiste geld om deze uit te voeren, gevolg is dat de CAO telkens er iets erbij geeft terwijl de marge er gewoon niet is om iets aan de WMO over te houden, voor ons komt dit verhaal heel bekend voor , bij ons in het zuiden wordt de schuld van MVV voor 1.7 miljoen kwijtgescholden, en dat zal toch een partij moeten ophoesten en dit is zoals altijd de thuiszorg, kijk maar eens naar de jaarcijfers van grote bedrijven die al vele jaren vast personeel in dienst hebben, die al jaren niet meer kostendekkend zijn, maw ieder uur leidt tot verlies voor de thuiszorg , maar hier heeft een gemeente geen boodschap aan , als het voor hun maar goedkoop is, dat een thuiszorg door deze aanbestedingen in de problemen komt interesseert hun geen moer. Ze kiezen liever voor één of ander prestigeobject dan het geld aan de WMO uit te geven.

 • no-profile-image

  Oosterman

  Bij een aanbesteding geef je voor elk onderdeel van het programma van eisen punten. Je kunt daarbij heel goed op kwaliteit sturen, door hier meer punten voor te geven en wat minder voor het tarief. Zo kan een te lage inschrijving buiten de aanbesteding vallen. Dus, ja, de gemeenten hebben wel degelijk schuld aan dit soort zorgelijke ontwikkelingen.

 • no-profile-image

  Aardbeienplukker

  Je kunt nog beter aardbeien gaan plukken dan bij VIVA! thuishulp zijn. Gezien de wijze waarop men daar het eigen personeel een mes in de rug steekt en op walgelijke wijze intimideert zou toch niemand meer als thuishulp moeten willen werken ?

 • no-profile-image

  velthoven

  Waarom het management niet korten op het giganties salaris wat zij ontvangen?

 • no-profile-image

  Anne

  Ik denk zeker dat de overheid hoofdschudige is van deze hele gang van zaken.
  Regeren is vooruitzien, maar het komt tegenwoordig kennelijk neer op korte en kortzichtige acties. Met dit soort reacties. Helaas!!

 • no-profile-image

  adje rem

  krijgt het derde van de thuishulpen voor dit hongerloon nu een entreebewijs voor de voedselbank ??

 • no-profile-image

  adje rem

  Hoe kun je nou de opdrachtgever c.q. de gemeente aansprakelijk stellen voor aan te lage inschrijving van het zorgbedrijf?? Als ik een auto koop en de autofabrikant gaat failliet , omdat de prijs te laag is ,ben ik dan (mede-) schuldig ??? Henk heeft ongelijk.! alleen het management treft blaam , zoals gewoonlijk.Landelijk is er geen wet die voorschrijft te laag in te schrijven

 • no-profile-image

  maya feteris

  "Treurig"!!!
  Wordt het management nu ook op een dergelijke manier gekort? En geldt dit ookvoor de Raad van Bestuur etc........

 • no-profile-image

  Iris Vogt

  Je zult eerst goed moeten weten waar je over praat voor je tekeer gaat.

  Want is het het niet de overheid die door bepaalde keuzes te maken het voor vele zorgorganisaties onmogelijk heeft gemaakt om de huishoudelijke tak financiëel gezond te laten bestaan? ViVa! Zorggroep is echt niet de enige zorgorganisatie die moeite heeft om deze huishoudelijke zorg, die zo belangrijk is om de ouderen onder ons langer in hun eigen woonomgeving te kunnen laten blijven, overeind te houden.

  Waar iedereen misschien wel iets te verwijten valt is vooral de manier waarop dit lándelijk geregeld is een groot probleem.
  Henk heeft een punt.

  Ik wens de medewerkers en het management van ViVa! in ieder geval veel sterkte bij het doorstaan van deze storm.

 • no-profile-image

  Ton

  Ik denk niet dat 1/3 akkoord is met hun salarisverlaging, eerder dat ze niet bij machte zijn om weerstand te bieden aan de intimidaties van het VIVA-management. Dit type bestuurders horen niet betaald te worden voor hun wanbeleid.

 • no-profile-image

  Florence

  Onacceptabel. Laagbetaalden krijgen nog minder terwijl de salarissen van bestuursders en managers in de zorg alleen maar stijgen. Onbegrijpelijk dat de overheid zo'n situatie heeft gecreëerd.

 • no-profile-image

  Henk Berends

  Het is niet alleen de schuld van de thuiszorgaanbieders.
  De hoofdschuldige van dit a-sociaal gebeuren zijn de betrffende gemeentes. Waar een leek kan zien dat voor deze aanbestedingen geen goed bedrijf gerund kan worden. Met alle a-sociale gevolgen van dien. Laat een gemeente een goed voorbeeld geven naar de burger en voor kwaliteit kiezen.
  Dit zijn weer korte termijn visies waar niemand uiteindelijk wat aan heeft.

 • no-profile-image

  antoinet

  als er te laag wordt ingeschreven lijkt me dat het daar aangepakt moet worden.
  Begin bij de oorzaak van het probleem lijkt mij en laat niet de werkers boeten en in de problemen komen!

 • no-profile-image

  elly

  schandalig vooral in deze sector waar moeilijk personeel voor is te vinden tegn toch al zo'n hongerloon

 • no-profile-image

  Roos

  Onbegrijpelijk!!!
  Ze hebben gewoon recht op een CAO loon.
  Dit zou strafbaar moeten zijn!!
  ViVa bestuur, schaam u diep!!

Of registreer u om te kunnen reageren.