Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

Derde van thuishulpen ViVa! akkoord met lager salaris

Mark van Dorresteijn
Ruim tweehonderd thuiszorgmedewerkers van ViVa! Zorggroep zijn akkoord gegaan met het aanbod om voortaan voor minder salaris te gaan werken. Dat laat een woordvoerder van ViVa! weten.
Derde van thuishulpen ViVa! akkoord met lager salaris

In totaal heeft de thuiszorgorganisatie 650 van de ruim 1300 medewerkers een aanbod gedaan voor een nieuw arbeidscontract tegen minder salaris. Als de medewerkers niet akkoord gaan met de contracten, hangt hun ontslag boven het hoofd.

Nieuwe staking

De vakbond Abvakabo FNV is woedend over de voorstellen en heeft voor vrijdag 20 mei opnieuw een staking afgekondigd. Vorige week werd er ook al een dag gestaakt. De bond zegt de ontslagvergunningen aan te vechten bij uitkeringsinstantie UWV, mocht het zo ver komen. Volgens de woordvoerster zal het thuiszorgbedrijf geen juridische stappen ondernemen om de eendaagse staking te voorkomen. Heel veel thuiszorgbedrijven hebben de afgelopen jaren gereorganiseerd. Het is nog nooit tot een staking gekomen, zoals nu bij de ViVa! Zorggroep het geval is.

De thuishulpen legden woensdag 11 mei voor het eerst een dag hun werk neer om te demonstreren tegen de plannen van hun werkgever.

‘Niet uitzonderlijk’

“Helaas is de situatie bij de ViVa! Zorggroep niet uitzonderlijk”, zegt Wim van der Hoorn, landelijk bestuurder thuiszorg bij Abvakabo FNV. “Sinds de invoering van de Wmo schrijven veel thuiszorgaanbieders zich tegen veel te lage tarieven in op de aanbestedingen. Vervolgens worden de financiële problemen doorgeschoven naar de werknemers. Staken is een uiterst middel in de strijd om behoud van hun werk en salaris, maar ik sluit niet uit dat dit op andere plaatsen in het land ook gaat gebeuren.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Thuiszorghulpen Viva! Zorggroep staken

OR weigert discussie met actiegroep ViVa!

ViVa! Zorggroep meldt collectief ontslag bij UWV

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

17 REACTIES

 1. Hoe je het ook wend of keert,thuiszorg is een vak.Men gaat er vanuit dat het huisvrouwen zijn die een graantje meepikken,maar als beroepsgroep moet je gewoon een volledig salaris kunnen verdienen,hoeveel uur moet je ploeteren om een salaris te verdienen waarvan je kunt leven.Het is jammer dat mensen overstag gaan voor onredelijke eisen,het is vooral verwerpelijk door voorstellen van de politiek. we hebben een rechts kambinet en die pakt namelijk de allerzwakste in d e samenleving dus mijn advies, goed stemmen volgende keer.

 2. Lees alle reacties
 3. De hoofdschuldige in dit verhaal is niet de thuiszorg maar de gemeente deze zetten de thuiszorg het mes op de keel, de thuiszorg moet aan allerlei regels ,keurmerken en een cao VVt voldoen en vervolgens krijgen ze van de gemeente niet het vereiste geld om deze uit te voeren, gevolg is dat de CAO telkens er iets erbij geeft terwijl de marge er gewoon niet is om iets aan de WMO over te houden, voor ons komt dit verhaal heel bekend voor , bij ons in het zuiden wordt de schuld van MVV voor 1.7 miljoen kwijtgescholden, en dat zal toch een partij moeten ophoesten en dit is zoals altijd de thuiszorg, kijk maar eens naar de jaarcijfers van grote bedrijven die al vele jaren vast personeel in dienst hebben, die al jaren niet meer kostendekkend zijn, maw ieder uur leidt tot verlies voor de thuiszorg , maar hier heeft een gemeente geen boodschap aan , als het voor hun maar goedkoop is, dat een thuiszorg door deze aanbestedingen in de problemen komt interesseert hun geen moer. Ze kiezen liever voor één of ander prestigeobject dan het geld aan de WMO uit te geven.

 4. Bij een aanbesteding geef je voor elk onderdeel van het programma van eisen punten. Je kunt daarbij heel goed op kwaliteit sturen, door hier meer punten voor te geven en wat minder voor het tarief. Zo kan een te lage inschrijving buiten de aanbesteding vallen. Dus, ja, de gemeenten hebben wel degelijk schuld aan dit soort zorgelijke ontwikkelingen.

 5. Je kunt nog beter aardbeien gaan plukken dan bij VIVA! thuishulp zijn. Gezien de wijze waarop men daar het eigen personeel een mes in de rug steekt en op walgelijke wijze intimideert zou toch niemand meer als thuishulp moeten willen werken ?

 6. Hoe kun je nou de opdrachtgever c.q. de gemeente aansprakelijk stellen voor aan te lage inschrijving van het zorgbedrijf?? Als ik een auto koop en de autofabrikant gaat failliet , omdat de prijs te laag is ,ben ik dan (mede-) schuldig ??? Henk heeft ongelijk.! alleen het management treft blaam , zoals gewoonlijk.Landelijk is er geen wet die voorschrijft te laag in te schrijven

 7. Je zult eerst goed moeten weten waar je over praat voor je tekeer gaat.
  Want is het het niet de overheid die door bepaalde keuzes te maken het voor vele zorgorganisaties onmogelijk heeft gemaakt om de huishoudelijke tak financiëel gezond te laten bestaan? ViVa! Zorggroep is echt niet de enige zorgorganisatie die moeite heeft om deze huishoudelijke zorg, die zo belangrijk is om de ouderen onder ons langer in hun eigen woonomgeving te kunnen laten blijven, overeind te houden.
  Waar iedereen misschien wel iets te verwijten valt is vooral de manier waarop dit lándelijk geregeld is een groot probleem.
  Henk heeft een punt.
  Ik wens de medewerkers en het management van ViVa! in ieder geval veel sterkte bij het doorstaan van deze storm.

 8. Het is niet alleen de schuld van de thuiszorgaanbieders.
  De hoofdschuldige van dit a-sociaal gebeuren zijn de betrffende gemeentes. Waar een leek kan zien dat voor deze aanbestedingen geen goed bedrijf gerund kan worden. Met alle a-sociale gevolgen van dien. Laat een gemeente een goed voorbeeld geven naar de burger en voor kwaliteit kiezen.
  Dit zijn weer korte termijn visies waar niemand uiteindelijk wat aan heeft.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.