Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn laat Wmo ongemoeid

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is niet van plan om gemeenten met meer verplichtingen op te zadelen rondom het aanbieden van huishoudelijke hulp. Dat is de uitkomst van het debat vandaag over wetswijzigingen van de Wmo.
Van Rijn laat Wmo ongemoeid
Foto: ANP Evert-Jan Daniels

Van Rijn zei in het debat te begrijpen dat er onrust is rond de thuiszorg. Toch komt hij de Tweedekamerfractie SP niet tegemoet. SP-Kamerlid Renske Leijten eiste dat de staatssecretaris in het geweer zou komen tegen de lage tarieven waarmee gemeente huishoudelijk hulp inkopen. Volgens de partij kopen gemeenten ondanks alle afspraken nog steeds heel goedkoop thuiszorg in waardoor medewerkers uiteindelijk voor het blok worden gezet en moeten kiezen: ontslag of werken voor een lager salaris.

Grenzen
Van Rijn beloofde de Tweede Kamer woensdag dat hij in de gaten houdt of gemeenten grenzen overschrijden. Hij vindt dat huishoudelijke hulp tegen redelijke arbeidsvoorwaarden moet worden geleverd. 'Als dit niet gebeurt, treden wij op.'

Tarieven
De SP kreeg vorig jaar een wetswijziging door de Eerste- en Tweede Kamer. Hierdoor verdwenen de Europese aanbestedingen en stelden de gemeenteraden voortaan de basistarieven vast voor huishoudelijke hulp. Ondanks deze wijzigingen wordt hulp bij het huishouden volgens Leijten nog steeds onder de kostprijs ingekocht. Het gaat bijvoorbeeld om tarieven van 15,58 euro per uur in Emmen, 17 euro per uur in Breda en de Kop van Noord-Holland en 18 euro per uur in Drechtsteden. 'Wij vinden twintig euro per uur een absoluut minimum', zegt Leijten. 'Dat is het tarief op basis van de thuiszorg-cao.' Het Kamerlid wilde tijdens het debat van de staatssecretaris de toezegging dat hij kwaliteitscriteria ging opstellen over wat precies onder thuiszorg valt. Die toezegging deed hij niet. Van Rijn sprak vorige week nog uit in de media dat hij het geen gek idee vind als particulieren zelf huishoudelijke hulp gingen inkopen in plaats van gemeenten.

Eén reactie

  • adje rem

    Kwaliteit en criteria zijn ongedefinieerde begrippen , net zo gemakkelijk te omschrijven als de kwaliteit van ons WEER en KLIMAAT ! ? ? . Gelukkig stijgt de zeespiegel minder snel dan de beloningen van veel KWALITEITS bestuurders, wier affiniteit met de ZORG te vergelijken is als die van olie met water . Een druppel olie is in staat vele , duizenden , liters DRINKWATER te verontreinigen . Olie heeft zowel smerende als smerige kwaliteiten . Het drijft, EGOcentrisch , altijd boven en is nauwelijks netjes te verwijderen. OOK is een druppel olie in staat vele duizenden liters drinkwater te verontreinigen . Een eenduidige definitie van de KWALITEIT van olie is DUS niet mogelijk ! ! q.e.d.

Of registreer u om te kunnen reageren.