Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Buurtzorg vijf keer op rij beste werkgever

Buurtzorg Nederland is opnieuw uitgeroepen tot de beste werkgever van Nederland. Het laat gerenommeerde bedrijven als KLM en Shell achter zich.
Buurtzorg
Buurtzorg

In geen enkel bedrijf in Nederland zijn medewerkers meer tevreden over hun werkgever dan in Buurtzorg Nederland. De zorgorganisatie haalt in het jaarlijkse onderzoek van Effectory en Intermediair naar de beste werkgever van Nederland een score van 8,7, in de categorie 'bedrijven met meer dan 1000 werknemers'. Dat is aanzienlijk meer dan de nummer 2 (8,2) en het scheelt een straatlengte vergeleken met de gemiddelde score van circa 7. Buurtzorg is voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland.

Hoge score Buurtzorg

Bestuurder Jos de Blok vindt het opvallend dat de score van 8,7 dit jaar net zo hoog is als vorig jaar. Hij had verwacht dat de score lager zou zijn door alle veranderingen in de zorg: de overgang van de wijkverpleging naar de Zorgverzekeringswet en de bijbehorende herindicatie van alle cliënten. 'Ik had verwacht dat dit onrust zou geven binnen onze organisatie en dat die zich zou vertalen in een lagere tevredenheid. Maar dat effect heeft zich niet voorgedaan. Dat stemt tot tevredenheid.'

Geen managers bij Buurtzorg

Dat medewerkers met zo veel plezier werken bij Buurtzorg komt volgens De Blok doordat mensen gewoon hun werk kunnen doen. 'Wij zorgen ervoor dat ze geen last hebben van alle ontwikkelingen, zoals de transitie in de langdurige zorg. In veel zorgorganisaties zie je dat het bestuur druk zet op de rest van de organisatie met allerlei strategische plannen, waardoor er spanningen op de werkvloer ontstaan. Mensen in de wijkverpleging hebben een vak. Vakmensen moet je de ruimte geven om de juiste dingen te doen. Die moeten niet lastig worden gevallen door managers.'

In het novembernummer van Zorgvisie magazine verschijnt een HRM-Focus, met onder meer een interview met Jos de Blok over goed werkgeverschap.

Medewerkerstevredenheid onderzoek

Effectory en Intermediair meten de tevredenheid aan de hand van een willekeurige en representatieve selectie van 600 medewerkers. Zij vullen allerlei vragen in over hoe zij het vinden om bij hun bedrijf te werken.

De vijf HR-prioriteiten in de zorg

Zorgvisie organiseert op 3 december een HR-congres over de vijf HR-prioriteiten in de zorg: HR als strategie; talentmanagement; HR analytics; flexibilisering van arbeid; e-HRM.
Lees meer

4 reacties

 • Bobber

  Onbegrijpelijk. Mensen met een ernstig chronische ziekte als ALS worden niet door Buurtzorg geholpen. De kennis ontbreekt en wat nog erger is: het helpen van deze mensen past niet in de doelmatige aanpak van Buurtzorg. En geen managers? Klopt, die heten coaches, maar dat is slechts een kwestie van er een andere naam aan geven.

 • Annemariekeoo

  Ik sluit me helemaal aan bij de reactie van Mieke.

  Annemarieke Roubos
  Wijkverpleegkundige Buurtzorg

 • twbijkerk

  Hallo Arno,

  Al enkele jaren werk ik bij Buurtzorg. Natuurlijk hebben wij ook te maken met de nieuwe ontwikkelingen in de zorg en de transitie. Wat ik ervaar is dat wij ruim van te voren zijn voorbereidt op de veranderingen bijvoorbeeld d.m.v. een adequaat digitaal systeem voor zorgplannen ( OMAHA ) Wijkverpleegkundigen zijn nauw betrokken geweest bij de implementatie ervan. Door ruim op tijd hier mee te beginnen, kwamen de veranderingen van januari jl niet als een verrassing. Wij hebben de mogelijkheden en bevoegdheden om snel o.a. hulpmiddelen voor onze cliënten in te kunnen zetten.
  Kortom we krijgen veel vrijheid om ons werk goed te kunnen doen en worden goed gefaciliteerd hierin.
  Met vriendelijke groet,

  Mieke Kal
  Wijkverpleegkundige
  Buurtzorg

 • Allévo

  Ik weiger te geloven dat de medewerkers van Buurtzorg geen last hebben van de transities in de zorg. In een organisatie waar zelfregulering hoog in het vaandel staat kan het naar mijn niet zijn dat medewerkers daarin geen rol hebben.
  Ik laat me graag overtuigen door een "veldwerker" vanuit Buurtzorg.

  Met vriendelijke groet, Arno de Jong

Of registreer u om te kunnen reageren.