Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Leijten: ‘Van Rijn moet belofte voor bezettingsnorm nakomen’

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS moet zijn belofte voor een vaste norm voor de personeelssamenstelling in verpleeghuizen waarmaken. Dat vindt SP-Kamerlid Renske Leijten.
Leijten_ANP-Evert-Jan-Daniels-450.jpg
Renske Leijten: 'Goede zorg begint met een goede personeelssamenstelling.' - Foto: ANP/Evert-Jan Daniels

De Tweede Kamer debatteert vandaag 13 oktober over de bezettingsnorm in verpleeghuizen. De Kamer nam eind 2014 de motie-Leijten aan. Die zegt dat er een vaste bezettingsnorm moet komen in verpleeghuizen, net zoals die geldt in de kinderopvang. Leijten: ‘In december 2014 hebben we een van de beste debatten gevoerd met Van Rijn. Hij erkende dat kwaliteit in verpleeghuizen begint met een goede personeelssamenstelling. Maar helaas komt hij zijn belofte niet na. De bezettingsnorm zou er voor de zomer van 2015 komen. Dat werd uitgesteld tot december 2015, maart 2016, oktober 2016 en nu is hij er nog niet. Dat is niet geloofwaardig.’

Leidraad is onvoldoende
De Leidraad verantwoorde personeelssamenstelling, die partijen in de zorg onlangs hebben gemaakt, vindt Leijten volstrekt onvoldoende. ‘Daarmee kunnen verzorgenden en verpleegkundigen smeken om extra personeel. Bestuurders kunnen dat gewoon naast zich neerleggen, zoals ze dat al jaren doen. Er moet een vaste norm komen. Ambulances rijden niet uit als er onvoldoende personeel is. Operaties gaan niet door als er onvoldoende personeel is. Een spoedeisende hulpafdeling sluit de deuren als er onvoldoende personeel is. Waarom accepteren we wel onderbezetting in verpleeghuizen? ZorgAccent in Almere heeft al een vaste norm en dat werkt prima. Daar zijn tijdens de wakkere uren twee personeelsleden per acht bewoners.’

ActiZ
De opstelling van de werkgeversorganisatie ActiZ vindt Leijten onbegrijpelijk. De bestuurders wijzen de norm af zolang niet duidelijk is of er extra geld beschikbaar komt. ‘Met een vaste norm kun je juist inzichtelijk maken dat er meer personeel bij moet. Van Rijn heeft in de Kamer gezegd dat hij zich serieus gaat inzetten voor extra geld als de norm dat duidelijk maakt.’

V&VN: nu geen vaste norm
De beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) vindt het nog te vroeg voor een landelijk geldende bezettingsnorm voor verpleeghuizen. V&VN ziet wel dat er op veel plekken een personeelstekort is. Maar aan een vaste norm kleven ook nadelen. Zo zijn er grote verschillen tussen verpleeghuizen in de wijze van organiseren en in de zorgzwaarte van bewoners die het lastig maken om met één norm te werken. Het ene verpleeghuis werkt met kleinschalige voorzieningen en heeft bewoners met zware en psychogeriatische problematiek, het andere is grootschalig en heeft vooral bewoners met lichamelijke klachten. ‘Een risico is ook dat een norm al gauw een maximale norm is, terwijl in sommige situaties meer personeel nodig is’, zegt Francis Bolle van V&VN. ‘Dan wordt het lastig om extra geld los te krijgen. Een norm moet geen doel op zich worden. Waar het echt om gaat is dat we verantwoorde zorg leveren.’

Hoofdlijnenakkoord
De Leidraad voor een verantwoorde personeelssamenstelling is opgesteld door de partijen die betrokken waren bij het hoofdlijnenakkoord: naast V&VN waren dat de Landelijke Patiëntenorganisatie Federatie, de werkgeversorganisaties ActiZ en BTN, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de beroepsorganisatie verpleeghuisartsen Verenso en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). V&VN was projectleider. Het plan is nu dat vijftig zorginstellingen gaan werken met de kwalitatieve normen in de leidraad om het gesprek te voeren over de personeelssamenstelling. Bolle: ‘Het gaat erom dat bestuurders en zorgprofessionals met de leidraad samen tot een adequate personeelssamenstelling komen. Dat hangt onder meer af van de zorgzwaarte van de bewoners, het type instelling, de betrokkenheid van mantelzorgers en vrijwilligers.’ V&VN kan zich wel voorstellen dat er later een vaste norm komt als verpleeghuizen niets doen met de uitkomsten van het gesprek over de personeelsbezetting.

Boycot IGZ opgeheven
De leidraad hangt nauw samen met het kwaliteitskader verpleeghuizen. Bestuurders van verpleeghuizen hadden bezwaren tegen zowel de leidraad als het kwaliteitskader. Daardoor heeft het Zorginstituut Nederland de regie van de veldpartijen overgenomen. De opstelling van bestuurders van verpleeghuizen kan niet los worden gezien van de ophef over de publicatie van de ‘zwarte lijst’ door de IGZ. De IGZ komt binnenkort met een nieuwe lijst. Verpleeghuizen weigeren de IGZ nog langer kwaliteitsinformatie aan te leveren, maakte Zorgvisie vorige week bekend. Dat leidde tot Kamervragen van Leijten en PvdA-Kamerlid Marith Volp. Van Rijn liet weten de boycot van de verpleeghuisbestuurders bij monde van ActiZ onacceptabel te vinden. Inmiddels zijn ActiZ en de IGZ nader tot elkaar gekomen en leveren verpleeghuizen weer kwaliteitsinformatie aan de IGZ.

 Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer >>

2 reacties

 • Esther Nieuwenhuizen

  Terechte zorg van SP. Niet alleen de bekostiging (voorkant) moet klantvolgend zijn, maar ook de personeelsinzet (achteraf). In dit geval is de NZA norm een goed uitgangspunt en toetst de organisatie zichzelf door het geld in de basis ook daadwerkelijk bij de klant en medewerker terecht te laten komen. In het tarief is de overhead in principe verdisconteerd.

  In het Improvement Model is de zogenaamde vierkantsvergelijking opgenomen.
  Daarmee worden vier dingen tegen elkaar afgezet:
  - Zorgzwaarte in te zetten uren en expertise obv indicatie
  - Initiële personeelsformatie vs
  - Actueel dienstrooster en
  - Check op salarisbetaling

  Momenteel werkt Novire samen met financieel onderzoeksbureau APE aan een rekenmodel dat consequent uitgaat van de klant, in plaats van het organisatiebudget. Daarmee is klant leidend in plaats organisatie zoals afgelopen decennia het geval was.

  Voor kleinere zorgondernemers -zonder ballast vanuit het verleden-, is dat principe heel gewoon. Bijvoorbeeld kleinschalige woonvormen. Die weten zelfs ook feilloos het onderscheid aan te brengen tussen publieke zorg en aanvullende particuliere diensten (wonen en zorg scheiden).

  Voor grote organisaties is dit een traject van een paar jaar. Echter met een goede leidraad, kan men wel beginnen met toe te werken naar een betrouwbaar eindpunt; bedrijfsvoering volledig gebaseerd op de klant opdracht.

 • Anyta

  Even een rectificatie: ZorgAccent heeft haar werkgebied in Noord West Twente en Salland (en dus niet in Almere). En ZorgAccent heeft geen vaste norm: ook hier is er slechts 1 medewerker op de huiskamer (met op sommige momenten van de dag een tweede personeelslid). De zorgen die ZorgAccent heeft met betrekking tot dit thema worden uitgelegd in Nieuwsuur van 12 oktober: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2137379-nijpend-personeelstekort-maar-voorlopig-geen-norm-in-verpleeghuizen.html

Of registreer u om te kunnen reageren.