Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

FNV onderzoekt toekomst van ziekenhuiszorg

Vakbond FNV Zorg & Welzijn publiceert een kwalitatief onderzoek waarin de toekomstverwachting van de ziekenhuiszorg in kaart is gebracht. ‘Het onderzoek laat zien dat we samen met werkgevers heel hard aan de slag moeten met strategische personeelsplanning’, zegt vakbondsbestuurder Elise Merlijn.
zorgverlenersFotolia400.jpg
Foto: Fotolia

De vier door FNV geschetste toekomstscenario’s zijn gebaseerd op literatuuronderzoek en interviews met 94 stakeholders en experts uit de ziekenhuissector en op het gebied van arbeidsmarktontwikkelingen. Onder andere elf ziekenhuizen en zeven umc’s geven aan welke kansen en bedreigingen zij zien. Het onderzoek bevat ook een aantal aanbevelingen over hoe met de uitdagingen om te gaan. Boven aan het lijstje met bedreigingen staat het gebrek aan strategische personeelsplanning (SPP).

Elise Merlijn
Merlijn: ‘Aan een heldere visie over hoe we in de komende vijf jaar zoveel mogelijk mensen aan het werk houden in de sector moet echt nog gewerkt worden. Er zijn allerlei ontwikkelingen die een bedreiging vormen voor banen in de curatieve zorg. Bijvoorbeeld de concentratie van ziekenhuiszorg en verplaatsing van functies naar de eerste lijn. Daarnaast gaan de technologische ontwikkelingen razendsnel, terwijl de functies niet veranderen. Dan heb je uiteraard ook nog het bekende gegeven dat de komende jaren zeer veel zorgmedewerkers met pensioen gaan en dat er een tekort is aan hoog opgeleide verpleegkundigen.’

Toekomstbeleid
Hoewel de uitdagingen bekend zijn ontwikkelen ziekenhuizen en umc's er nauwelijks toekomstbeleid op. ‘Wat ons betreft denken we nog te weinig na over hoe je oudere medewerkers langer aan het werk houdt en hoe je jonge mensen het beste een opleiding geeft en zich laat ontwikkelen. Door de snelle technische ontwikkelingen moeten zorgmedewerkers, of ze nu van de mbo of hbo afkomstig zijn, een leven lang blijven leren. Als we hier niets aan doen, zitten we binnen een paar jaar gegarandeerd met lege plekken op de arbeidsmarkt. Je ziet dat er nu al tekorten zijn voor gespecialiseerde verpleegkundigen. Ziekenhuizen moeten peperdure zzp’ers inzetten om gaten te vullen.’

Discussie
Volgens Merlijn is de rol van de vakbond in dit debat anders dan de traditionele rol. ‘Dit gaat niet over cao-onderhandelingen of acties rondom ziekenhuizen die verdwijnen. We willen graag meedenken en discussiëren met werkgevers en alle andere betrokken partijen in de curatieve zorg over hoe werken in de ziekenhuiszorg er uit zal zien. Om een voorbeeld te noemen: als ziekenhuistaken veel meer worden uitgevoerd bij mensen thuis, moeten we dan niet iets doen aan de schotten tussen de ziekenhuis-cao en de cao voor de vvt? En zo zijn er nog veel meer vragen over opleidingen en vernieuwingen die we moeten beantwoorden. Daarover willen we met ziekhuisbestuurders en regionale netwerken van ziekenhuizen om de tafel.’
Lees hier het hele onderzoek.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • sebastiaan@seniorenzorgplan.nl

    Dure ZZP'ers? ZZP'ers zijn goedkoper dan uitzendkrachten en zelfs vaak goedkoper dan eigen personeel. Terwijl de ZZP'er netto meer overhoudt, ook als deze een eigen pensioen opbouwt en verzekerd is bij arbeidsongeschiktheid.
    Dit is precies waarom vakbonden zo bang zijn voor de groei van het aantal ZZP'ers. Loondienst prijst zichzelf steeds vaker uit de markt en ZZP'ers blijken vaak beter opgeleid en aangesloten bij de nieuwe ontwikkelingen.
    FNV voert een achterhoede gevecht.

Of registreer u om te kunnen reageren.