Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘A12-combinatie’ vormt coöperatie

Vier Zuid-Hollandse ziekenhuizen die samen een consortium vormden, hebben hun samenwerkingsverband omgegoten tot een coöperatie.

Het gaat om de zogeheten A12-combinatie: het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag, Medisch Centrum Haaglanden, het Zoetermeerse Lange Land Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. De vier ziekenhuizen zijn leden van de coöperatie en hebben een gezamenlijk bestuur waarvan Willem Geerlings, bestuursvoorzitter van het Medisch Centrum Haaglanden voorzitter is.

Coöperatie als alternatief voor fusie

De keuze voor de coöperatie als juridische samenwerkingsvorm is een bewuste, legt Geerlings uit in het Financieele Dagblad. De ziekenhuizen willen niet fuseren, omdat dit “te veel bestuurlijk gedoe” geeft. Bovendien heeft de combinatie in Zuid-Holland zo’n groot marktaandeel, zo’n twintig tot dertig procent, dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit een fusievoornemen streng zou toetsen.

BV onder coöperatie

In 2007 vormden de ziekenhuizen al een consortium om nauwer samen te werken op het gebied van inkoop, ict, communicatie, faciliteiten en personeelsbeleid. De samenwerking gaat nu verder. Zo openen de ziekenhuizen met de Nederlandse Obesitas Kliniek Nederland de Obesitas Kliniek West. De maatschappen chirurgie van het Medisch Centrum Haaglanden en het Groene Hart Ziekenhuizen participeren daarin. De kliniek wordt als een bv onder de coöperatie gehangen. Ook gaan de ziekenhuizen samenwerken op het gebied van ct-scans. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Acht oude rotten smeden ziekenhuiscombi

Zorgverzekeraar neemt Vlietland over

NZa onderzoekt coöperatie Vlietland Ziekenhuis

De Open Ankh verder als Zorgcoöperatie Nederland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.