Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanbestedingen Wmo kosten 42,5 miljoen

Het opstellen van offertes door thuiszorgorganisatie kost de gemeenschap minimaal 42,5 miljoen euro. Dat hebben brancheorganisaties ActiZ en BTN geïnventariseerd op verzoek van de Volkskrant.

Omdat de meeste gemeenten allerlei verschillende eisen stellen aan zorg, moeten thuiszorgbedrijven voor iedere gemeente een aparte offerte maken. De kosten hiervan moeten thuiszorginstellingen betalen met het premiegeld uit de AWBZ-verzekering.

Offerte

ActiZ becijfert de gemiddelde kosten per aanbesteding op 12.500 euro. Daarvan is 10 duizend euro voor het maken van de offerte en 2.500 euro voor juridisch advies. Branchevereniging BTN gaat uit van 100 duizend euro aan kosten.

Oplopende kosten

Gemeenten zijn sinds ingang van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) begin dit jaar verantwoordelijk voor de verstrekking van huishoudelijke hulp aan hulpbehoevenden en hebben dat werk aanbesteed bij zorgorganisaties. De verwachting is dat de kosten van de invoering van marktwerking in de thuiszorg verder zullen oplopen doordat de grootste uitgaven pas worden gedaan nadat de gunningen binnen zijn. Zo moeten de administratieve systemen nog op elkaar worden afgestemd. (ZorgVisie – Volkskrant)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.