Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Aanbieders ongerust over overheveling

Zorgaanbieders zijn teleurgesteld over de gang van zaken rond de overheveling van de AWBZ naar zorgverzekeraars. Het recente Toekomstbeeld AWBZ 2013 van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) biedt de aanbieders vooral administratieve lasten en geen zicht op voordelen van de overheveling.
Aanbieders ongerust over overheveling

Zorgverzekeraars gaan vanaf 2013 de AWBZ uitvoeren. Begin deze maand presenteerde ZN het plan waarin staat hoe verzekeraars deze overheveling willen aanpakken. In een ‘representatiemodel’ neemt de grootste verzekeraar in een regio voorlopig de rol van het zorgkantoor over en het declaratiesysteem wordt gewijzigd naar betaling achteraf. Op welke basis verzekeraars de AWBZ gaan inkopen voor haar individuele klanten, daarover schrijft ZN niets.

ActiZ

Directeur Aad Koster van brancheorganisatie ActiZ is hiervan niet onder de indruk. “Wij zijn altijd positief geweest over de overgang van AWBZ naar de verzekeraars. De zorg wordt beter van een systeem waarin de klant en de aanbieder een veel duidelijkere en directere relatie krijgen. Hiervan zien we nu niets terug. Zorgaanbieders krijgen steeds minder om positief over te zijn.” Zorgaanbieders willen de mogelijkheid om langdurige contracten met verzekeraars af te spreken. Bovendien willen zij zorgarrangementen per verzekeraar kunnen samenstellen. “We worden in de ZN-plannen geconfronteerd met enorm veel administratieve lasten terwijl daar niets tegenover staat. Hoe lang deze tussensituatie duurt, is niet bekend. Het is onze eigen inschatting dat dit ‘representatiemodel’ minstens drie tot vier jaar van kracht zal blijven.”

Tijdnood

De tijd begint te dringen. Zorgaanbieders moeten van juni tot augustus offreren, maar op basis van welke regels en voorwaarden ze dat moeten doen is evenmin bekend. “We weten pas wat de regels zullen zijn als het wetsvoorstel door de Tweede Kamer en de Senaat is geweest. We hebben hiervoor nog minder dan een halfjaar. Tel daarbij de ontwikkelingen in de Wmo en revalidatiezorg op – dan wordt toch echt te veel van ons gevraagd.” Koster benadrukt dat geen sprake is van een eerder signaal dat door de overheveling liquiditeitsproblemen zouden ontstaan bij instellingen. Dat zou door het einde van de bevoorschotting worden veroorzaakt. “We krijgen de eerste drie maanden nog een voorschot. Daarna volgt financiering op basis van de productie van twee maanden daarvoor. Dus financiering april op basis van januari. Financiering mei op basis van productie februari etc.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter Beeld ANP Roos Koole)

Lees meer:

weblog: tel uit je winst

Langzame overheveling AWBZ

Gemeente en rijk in de clinch over transitie AWBZ

3 REACTIES

  1. Zolang huidige zorgkantoren nog zelfs niet in staat zijn om een elektronisch berichtje met elkaar uit te wisselen, zal het er gewoon op neerkomen dat de aanbieder nog meer controles zal moeten doen om aan alle verschillende eisen van de verschillende verzekeraars te voldoen. Khafka in het quadraat, maar eerst moeten er flink wat aanbieders failliet omdat deze niet aan alle formele eisen kunnen voldoen. Wanneer kijkt de politiek eindelijk naar het bureaucratische dat men gecreëerd heeft??

  2. Lees alle reacties
  3. Niet alleen aanbieders zijn ongerust, ook de cliënten. Als een zorgverzekeraar geen contract tekent met de aanbieder waar de cliënt momenteel woont, moet men dan maar verhuizen? Dit kan toch niet waar zijn.
    Hans Schaaf, voorzitter Familievereniging Pergamijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.