Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpassing AWBZ voor eigen bijdrage

Redactie Zorgvisie
Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) denkt aan een eigen bijdrage voor alle AWBZ-hulp, waarvan de hoogte afhankelijk is van het inkomen. Zij zinspeelt daar gisteren op in een interview met NRC Handelsblad.
Aanpassing AWBZ voor eigen bijdrage

“Een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alle zorg vind ik logisch”, zegt de bewindsvrouw in het interview. “De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.” Nu geldt slechts voor een deel van de AWBZ, zoals de verpleging en verzorging, een eigen bijdrage.

aanpassing AWBZ

In de begroting voor 2008 had het ministerie van Volksgezondheid al aangekondigd het systeem van eigen bijdragen aan te scherpen. Daarbij zouden AWBZ-cliënten met een goed inkomen of vermogen een extra steentje moeten bijdragen. Ingrijpen in de volksverzekering voor langdurige onverzekerbare zorg is noodzakelijk om de kosten niet uit de hand te laten lopen. Half juni reageert het kabinet op een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) om op korte termijn delen van de AWBZ over te hevelen naar de gemeenten en naar de ziektekostenverzekering.

Bussemaker AWBZ

Ook heeft Bussemaker al vaker aangekondigd de aanspraken in de AWBZ nauwkeuriger te willen omschrijven. Nu maken allerlei mensen bijvoorbeeld gebruik van ondersteunende begeleiding, terwijl die eigenlijk niet voor hen is bedoeld. (ANP)

Lees ook:

AWBZ-serie

Bussemaker wil AWBZ aanpassen

Stroom vragen over eigen bijdrage verzorgingshuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.