Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Aantal bedden stijgt in ggz

Van het streven het aantal bedden in de ggz terug te brengen is in 2009 niets terechtgekomen. Toen steeg het aantal bedden fiks. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Aantal bedden stijgt in ggz

Van een beddenreductie in de ggz lijkt nog geen sprake. Het aantal verpleegdagen bedroeg in 2008 11.663.000, ofwel 32.801 bedden. In 2009 was dat toegenomen tot 13.218.000. Hoeveel bedden dat zijn, is nog niet duidelijk. De omrekening van verpleegdagen naar bedden hangt samen met afspraken over de bezettingsgraad van bedden tussen ggz-instellingen en zorgverzekeraars.

RIBW’s

De grootste stijging deed zich voor bij RIBW’s. Het aantal verpleegdagen groeide met ongeveer 25 procent van 4.113.000 in 2008 tot 5.024.000 in 2009. Maar ook het aantal verpleegdagen in psychiatrische ziekenhuizen nam toe van 7.530.000 in 2008 naar 8.194.000 in 2009.

Voorzichtigheid

Trimbos-onderzoeker Hans Kroon noemde de cijfers bij een congres over beddenreductie in de ggz op 2 maart in Goirle. Hij heeft geen verklaring voor de toename. Wel maant Kroon tot voorzichtigheid over de interpretatie van de cijfers, omdat de toename mogelijk administratieve oorzaken heeft. “De afrekening in zorgzwaartepakketten kan tot vertekening leiden, net zoals de stelselwijziging. Daardoor is er een verschil ontstaan tussen AWBZ- en Zorgverzekeringswet-bedden.”

Gespannen voet

De stijging van het aantal bedden staat op gespannen voet met het streven van ggz-instellingen om het aantal bedden juist te verminderen. De veronderstelling is dat dit de zorg doelmatiger maakt. Instellingen zijn minder geld kwijt aan vastgoed en verzorgend personeel dat niet bijdraagt aan behandeling.

Remers van Veldhuizen

Remmers van Veldhuizen, voorvechter van beddenreductie en organisator van het congres ‘Van bed naar beter in de buurt: reductie van bedden in de ggz’, verwacht dat de cijfers van 2010, die voorlopig nog niet voorhanden zijn, een ander beeld zullen laten zien, omdat toen het terugbrengen van bedden pas breed gedragen werd in de ggz. Dat verwacht Kroon ook. “Zorgverzekeraars vragen bij de onder­handelingen nu een beddenaf­bouwplan, gekoppeld aan een verbetering van de ambulante zorg.”

Verkeerde prikkels

Of het aantal bedden in 2010 echt afgenomen is, zal moeten blijken. Sceptici wijzen erop dat bedden voor instellingen financiële zekerheid bieden. Dat zou betekenen dat de financiële prikkels verkeerd staan. Waar ggz-instellingen die het aantal bedden willen reduceren in ieder geval last van hebben, is het schot tussen de AWBZ en de ZVW. Als ze reduceren, krijgen ze onderproductie in de AWBZ. Daardoor lopen ze inkomsten mis. En de extra behandelingen in de ZVW krijgen ze niet uitbetaald. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

‘Nederlandse ggz is Europees kampioen bedden’

Haagse regio heeft eindelijk beddenplan

Veenman: ‘RIBW’s kunnen half miljard goedkoper’

Jaap Fransman benoemd tot voorzitter RIBW Alliantie

Zorgmanger van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april

Zorgvisie nieuwsbrief

Lees het uitgebreide verslag van de conferentie over beddenreductie in Goirle in de papieren nieuwsbrief die vrijdag 11 maart verschijnt. Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. zoals nederland er nu uitziet wordt je ook gek want als men de mensen die gevaarlijk zijn op de weg of thuis of elders en daar wordt niets mee gedaan dan kan men daar niet meer tegen het wordt hier in nederland hoe langer hoe gekker en gevaarlijker je word gewoonweg bang daardoor alleen om dat soort mensen niet opgepakt worden en als men opgepakt worden dan lopen zij binnen enkele dagen weer vrij rond en doet de gewone man wat die worden dan langer vast gehouden en de wereld hengt van gemenig heid aan elkaar en van schiet indicenten aan elkaar je bent bijna nergens veilig meer dus geen wonder dat het je hoofd dan ziek word denk daar maar eens flink over na, ik ben niet de enige die daar zo over denkt maar die durf zich niet te uiten omdat men bang is en terecht er word daar helemaal niets maar ook helemaal niets mee gedaan, en ben met die bericht van boven mij ook helemaal eens zij moeten leren om weer in de maatschappij te komen met steun.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vraag me af of het logisch is om de ‘bedden’ in RIBW’s mee te tellen, dat is immers een veel lichtere zorgvorm dan psychiatrische ziekenhuizen. De RIBW’s zijn juist opgericht vanwege het streven naar ‘vermaatschappelijking’. Bij een vergelijking met het buitenland moet dan ook gekeken worden naar overeenkomstige zorgvormen.

  4. Ik ben benieuwd of het pakket maatregelen hierin is meegewogen.
    Ik heb toen deze maatregel bekend werd gemaakt beleidsmakers erop geattendeerd dat er een toename in de GGZ te zien zal zijn omdat – bv de dagbesteding waar men een luisterend oor vind, lotgenoten spreekt en er laagdrempelige informatie voor patienten/clienten voor handen is – voor een groot deel heeft wegbezuinigd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.