Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Aantal cliënten daalt en omzet stijgt in gehandicaptenzorg

Het totaal aantal cliënten in de gehandicaptenzorg in Nederland daalde in 2009 met 1,3 procent naar 155.523. Daarmee is voor het eerst in jaren sprake van een afname van het aantal cliënten. Dit blijkt uit het Brancherapport Gehandicaptenzorg 2010 van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).
Aantal cliënten daalt en omzet stijgt in gehandicaptenzorg

De gerapporteerde daling komt grotendeels voor rekening van het aantal extramurale cliënten. Het aantal extramurale cliënten nam in 2009 af met bijna zes procent. Het aantal cliënten met verblijf neemt nog steeds licht toe. Het aantal cliënten met verblijf steeg in 2009 met vijf procent. Deze groei komt overeen met de groei van de afgelopen jaren. Beide ontwikkelingen resulteren in een netto daling van 2040 cliënten.

Pakketmaatregel 2009

De verklaring die de VGN voor de daling van het aantal extramurale cliënten geeft, is de invoering van de pakketmaatregelen in 2009. Als gevolg van deze pakketmaatregelen worden begeleiding en dagbesteding voor extramurale cliënten met een lichte beperking niet meer vergoed uit de AWBZ. Daaruit concludeert de VGN dat vooral cliënten met een lichte zorgvraag geen toegang meer hebben tot de zorg.

Omzetgroei

De sector vertoont in 2009 een financiële groei van bijna negen procent. Investeringen in de kwaliteit van huisvesting en het uitbreiden van capaciteit vormen een belangrijke verklaring voor de financiële groei, schrijft VGN. De sector investeert fors in het renoveren en vervangen van verouderde gebouwen. Een aanzienlijk deel van deze zogenoemde rode en oranje plaatsen is inmiddels weggewerkt, de komende twee jaar worden nog eens een kleine vierduizend plaatsen opgeknapt. Naast de omzet zijn ook de reserves toegenomen. Dit is noodzakelijk om de toenemende risico’s op de kapitaallasten te kunnen dragen.

Nieuwe medewerkers

Bovendien zijn er ook meer mensen in de gehandicaptenzorg aan de slag gegaan. De instroom van nieuwe medewerkers wordt gevoed door investeringen in de beroepsbegeleidende (BBL) en de beroepsopleidende leerweg (BOL). (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Kritiek op tegemoetkoming gehandicapten blijft

Ondersteuning aan gehandicapten kraakt

Kabinetsmaatrgelen treffen gehandicapten hard

‘Bureaucratie gehandicaptenzorg is tranendal’

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.