Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal dwangopnamen ggz verdubbeld

Redacteur Zorgvisie
Het aantal mensen met een psychische stoornis dat gedwongen wordt opgenomen, is in dertien jaar bijna verdubbeld. Een oorzaak hiervan zou de afname van het aantal opvangvoorzieningen zijn.
Separatie - Fotolia - 400.jpg
Foto: Fotolia.

Vorig jaar legden rechters ruim 3000 gedwongen opnamen meer op dan in 2002, meldt Nieuwsuur. Dat gaat in tegen de plannen die het kabinet heeft om dit soort opnamen juist terug te dringen; plannen waar de ggz-instellingen zich achter hebben geschaard. Psychiater Niels Mulder zegt tegen Nieuwsuur dat rechters door de ambulantisering – waardoor er minder opvanglocaties zijn – vaker voor de laatst mogelijk optie, de dwangopname, kiezen. Hij noemt het een gevaarlijke ontwikkeling, omdat dwangopnamen traumatiserend kunnen zijn voor patiënten.

Dwangopnamen bij gevaar
Mulder denkt dat een dwangopname alleen nuttig is als iemand een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving. ‘Vaak kan dwangopname door meer preventieve zorg bij patiënten thuis worden voorkomen. Maar die behandeling komt niet voldoende op gang, integendeel: die behandeling verschraalt. Daarnaast zijn er minder vrijwillige opnamemogelijkheden, omdat alle bedden bezet zijn door gedwongen opnamen. Patiënten raken daardoor in een slechtere toestand, waardoor we ze vaker onder dwang moeten opnemen.’

Wet Verplichte GGZ
Het Ministerie van VWS heeft Nieuwsuur laten weten dat de nieuwe wet Verplichte GGZ, waarin een time-out kan worden ingesteld bij verwarde personen, de gedwongen opname naar verwachting tegengaat.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.