Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal klachten medische incidenten daalt

Het aantal tuchtklachten tegen chirurgen is in de afgelopen elf jaar gedaald, terwijl het aantal chirurgen toenam. Dat meldt de site voor medische professionals MedNet.

De daling van het aantal tuchtklachten tegen chirurgen blijkt uit het boek ‘Chirurg en tuchtrecht 1996-2007’ van de professoren Hubben en Wiggers van het UMC Groningen. Tussen 1996 en 2007 is het aantal klachten tegen algemeen, orthopedisch, plastisch chirurgen en neurochirurgen gedaald. De klachtendichtheid – het aantal klachten per honderd chirurgen – daalde van 4,5 naar 2,7

Medische incidenten

Daarnaast zijn de tuchtklachten tegen chirurgen veranderd: er zijn minder medisch-technische klachten en meer klachten over organisatorische tekortkomingen. In circa tweederde van de tuchtzaken waarin een chirurg is veroordeeld, heeft organisatorisch falen in de praktijkvoering een rol gespeeld. Het gaat daarbij om onjuiste of onvolledige verslaglegging, gebrek aan protocollering of het niet goed volgen van protocollen, onduidelijkheid in de regeling van verantwoordelijkheid.

Veiligheid zorg

De onderzoekers doen de aanbeveling om de maatregelen die tuchtklachten moeten voorkomen, te richten op organisatorische aspecten. Te denken valt aan het verbeteren van de dossiervorming, het verhelderen van de verantwoordelijkheden, het ontwikkelen en volgen van protocollen en het verbeteren van de informatievoorziening aan de patiënt. Bijzondere risicogebieden zijn volgens de onderzoekers de kijkoperaties van knie en galblaas en de handchirurgie. Het is belangrijk dat alleen chirurgen die goed getraind zijn die ingrepen uitvoeren. (MedNet)

Lees ook:

Ombudsman duikt in medische missers

Veld geschokt over omvang medische missers

Minder leidinggevenden door plattere organisaties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.