Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verblijfsduur in verpleeghuis niet afgenomen

Anouk Brinkman
De verblijfsduur van cliënten in verpleeghuizen is de afgelopen drie jaar niet afgenomen. Ook zijn de zorgzwaartepakketten 7, 8 en 10 minder vaak afgegeven. Dit concludeert het Zorginstituut op basis van declaratiegegevens van de AWBZ en de Wet langdurige zorg.
Ligdagen
Foto: Fotolia

Het Zorginstituut heeft de declaratiegegevens binnen de Wlz en AWBZ vanaf 2013 tot en met 2016 van alle zorgkantoren verzameld en daaruit blijkt dat meer dan de helft van het aantal verpleeghuiscliënten een verblijfsduur heeft van achttien maanden of langer. Verder zijn er meer zorgzwaartepakketten 5 afgegeven, terwijl het aantal afnames van het zorgzwaartepakket 4 is afgenomen. Tegelijkertijd zijn er minder zorgzwaartepakketten 7 en 8 afgegeven.

Tegengesteld beeld

De gegevens van het Zorginstituut druisen in tegen het beeld dat de verpleeghuiszorg de afgelopen jaren schetste. Vanaf het ingaan van de Wet langdurige zorg op 1 januari 2015 heeft de verpleeghuissector meermaals gemeld dat nieuwe cliënten korter verblijven met veel complexere zorg. Eric Hisgen, voorzitter van de raad van bestuur van Amstelring liet enige tijd geleden aan Zorgvisie weten dat de verblijfsduur in de Amsterdamse zorginstelling zes maanden betrof, tegenover negen gemiddeld in het land. Volgens Hisgen betrof een groot deel van de zorg stervensbegeleiding.

Investeren in complexe zorg

Margje Mahler, tot afgelopen maand portefeuillehouder kwaliteit verpleeghuiszorg bij het Zorginstituut, stelt dat de cijfers een duidelijke trend laten zien. ‘Of mensen verblijven heel lang in het verpleeghuis, namelijk achttien maanden of langer, of juist heel kort: drie maanden. Dat is het beeld dat de cijfers laten zien. Daarmee is verpleeghuiszorg meer dan stervensbegeleiding. Het beleid van verpleeghuizen moet naast de korte termijn ook gericht zijn op de kwaliteit van leven van de cliënt op de lange termijn. Dus investeren in complexe zorg, de dilemma’s die zich hierbij voordoen en investeren in relaties met familie en naasten en het ondersteunen van teams om met de verschillen om te gaan.’

Daling aantal instromers

In de ZorgCijfers Monitor van het Zorginstituut is verder te lezen dat het totaal aantal cliënten dat instroomt in een verpleeghuis is afgenomen. Waar in 2013 nog 48.267 mensen in een verpleeghuis werden opgenomen, waren er dat in 2016 nog 40.984. Met name het aantal instromers binnen het zorgzwaartepakket 10 is afgenomen, van 4448 naar 513. Daarmee daalde het aandeel cliënten binnen deze zorgzwaarte van 9 naar 1 procent. Ook binnen de zorgzwaartepakketten 7 en 8 zijn sterke dalingen zichtbaar:het aantal instromers binnen beide pakketten halveerde. Dit kan volgens het Zorginstituut een verklaring zijn waarom de kosten per ligdag zijn gedaald van 194 euro naar 185 euro. Wel is er een opvallende toename zichtbaar binnen de intensieve dementiezorg (zzp 5), het aantal instromers steeg met 14 procent.

 

1 REACTIE

  1. 1 februari 2018

    Gemiddelde verblijfsduur verpleeghuiscliënten bij Viattence daalt met 15%
    Actuele cijfers van Viattence geven ander beeld dan die van Zorginstituut Nederland

    Volgens Zorginstituut Nederland heeft de invoering van de Wet langdurige zorg niet geleid tot een aanmerkelijk kortere verblijfsduur in verpleeghuizen. Zorginstituut Nederland stelt dit vast op basis van de AWBZ en Wlz vanaf 2013 tot en met 2016. Volgens Zorginstituut Nederland heeft meer dan de helft een verblijfsduur van 18 maanden of langer.

    Bestuurder Laurent de Vries van ouderenzorgorganisatie Viattence met 8 verpleeghuislocaties op de Veluwe constateert echter dat de cijfers van Viattence juist wel een daling van de verblijfsduur weergeven. Hieronder de cijfers van Viattence:

    Gemiddelde verblijfsduur daalt : met 15% in de periode van 2015 tot en met 2017.
    Aantal overleden bewoners per jaar stijgt: met 27%, 2017 vergeleken met 2015.

    De cijfers van Viattence geven aan dat de gemiddelde verblijfsduur van bewoners die nu naar het verpleeghuis verhuizen, 15% gedaald is ten opzichte van 2015.Terwijl Zorginstituut Nederland op basis van hun cijfers aangeeft dat het aantal ligdagen in het verpleeghuis niet is afgenomen.

    Bestuurder Laurent de Vries roept het Zorginstituut en de sector op om elkaar inzicht en helderheid te verschaffen in het verhaal achter de cijfers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.