Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal pgb-houders in de Zvw daalt fors

Het aantal houders van een persoonsgebonden budget (pgb) in de zorgverzekeringswet (Zvw) is vorig jaar afgenomen van iets meer dan 19.400 tot ruim 16.900. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Monitor Zvw-pgb wijkverpleging 2016’.
bezuiniging400fotolia.jpg

Volgens de onderzoekers is de afname van 2.500 budgethouders voornamelijk te wijten aan de grote herindicatieronde vorig jaar. Cliënten die ander de AWBZ een indicatie voor wijkverpleging op basis van een pgb hadden, konden na de herindicatie hier in de Zvw geen aanspraak meer maken. De daling in budgethouders deed zich bij vrijwel alle zorgverzekeraars voor. Alleen bij drie kleinere zorgverzekeraars was er sprake van een toename van budgethouders.

Dalende trend
De totale uitgaven aan het pgb laten in grote lijn ook een dalende trend zien. Deze verloopt echter een stuk grilliger, met meer uitschieters naar boven en naar beneden. Gemiddeld is tussen januari en december bekeken een procentuele daling van 18 procent zichtbaar, ruwweg vergelijkbaar met de procentuele daling van het aantal budgethouders.

Uitgaven
De totale uitgaven bedroegen in 2016 ruim 307 miljoen euro, oftewel circa 25,6 miljoen euro per maand. Over het hele jaar berekend is het gemiddelde bedrag per pgb-houder per maand 1.614 euro. Download hier de monitor

Dossier persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.