Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal verpleegkundigen afgenomen door herregistratie

Het BIG-register telt op dit moment nog 177.212 verpleegkundigen. Dat is ongeveer 35 procent minder dan vóór een grootschalige herregistratie vorig jaar. Dat meldt vakblad Nursing op basis van gegevens van het BIG-register.
Aantal verpleegkundigen afgenomen door herregistratie
Foto: ANP

In totaal 144.065 verpleegkundigen die voor 2009 hun diploma haalden, moesten in 2013 worden herregistreerd in het BIG-register. Op 1 januari 2013 telde het BIG-register nog 274.795 verpleegkundigen. De teller staat na de herregistratie op 177.212.

Afname

‘Deze afname ligt in de lijn van de verwachting,’ aldus Chantal Dijkstra van het BIG-register op Nursing.nl. ‘Door het invoeren van herregistratie is het BIG-register opgeschoond, mensen die gepensioneerd zijn, vertrokken naar het buitenland of ander werk zijn gaan doen, zitten daar niet meer bij. Door de herregistratie ontstaat een register van zorgverleners die daadwerkelijk praktiserend zijn.’

Snel opgelost

Volgens het BIG-register hebben zich tijdens de procedure van herregistratie geen ‘onoverkomelijke problemen’ voorgedaan. Chantal Dijkstra: ‘Er zijn eigenlijk nauwelijks knelpunten te noemen. Er bleken alleen meer zorgverleners dan verwacht niet aan de werkervaringseis te kunnen voldoen. Hierdoor was er in de tweede helft van 2013 meer vraag dan aanbod voor toetsing. En was het lastig voor de verpleegkundige zzp’ers om relevante bewijsstukken te leveren. Over de hele linie zijn we in ieder geval tevreden. ‘Problemen’ die zich voordeden waren voornamelijk van incidentele aard en snel opgelost. Klachten zijn relatief weinig binnengekomen.’

BIG-register

De teller van verpleegkundigen die na 2009 hun diploma haalden, stond begin april op 33.147. ‘Maar deze groep groeit natuurlijk nog dagelijks, omdat bijvoorbeeld recent afgestudeerde verpleegkundigen zich in het BIG-register laten registreren,’ aldus Dijkstra. (nursing)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.