Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal zzp’ers in ziekenhuizen is miniem

Het aantal verpleegkundigen dat zich door een ziekenhuis laat inhuren als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) of gedetacheerde is klein. Dat blijkt uit een inventarisatie van het bureau SEO Economisch Onderzoek (SEO) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
Aantal zzp’ers in ziekenhuizen is miniem

Uit het onderzoek van SEO onder een kwart van de ziekenhuizen blijkt dat er landelijk naar schatting negentig verpleegkundigen als zzp’er in niet-academische ziekenhuizen werken. Er zijn wat meer gedetacheerden, maar ook dit aantal is niet opzienbarend. Het onderzoek ziet desondanks een toename van het percentage medewerkers dat niet in loonsdienst is, van 1,3 procent van het personeel in 2004 naar 3,3 procent in 2006. Cijfers van latere jaren zijn nog niet beschikbaar.

Opleidingsplaatsen ziekenhuiszorg

SEO concludeert dat de zzp’ers en gedetacheerden bijna altijd voor dezelfde vijf functies worden ingezet. Het gaat om verpleegkundigen op de spoedeisende hulp, de intensive care, de dialyseafdeling en om chirurgie- en anesthesieassistenten. Juist voor deze specialismen zijn in de periode 2002-2006 veel minder opleidingsplaatsen beschikbaar gesteld door de ziekenhuizen die hiervoor het budget beheren. Tegelijkertijd wordt het tekort aan gespecialiseerd personeel in de ziekenhuizen steeds nijpender.

‘Nadruk op efficiëntie’

Volgens SEO is de toegenomen concurrentie tussen ziekenhuizen de oorzaak van het probleem. Uit het onderzoek: ‘De nadruk kwam meer te liggen op efficiëntie, waardoor ziekenhuizen gingen besparen op de opleiding van het personeel.’ Momenteel leeft de angst dat een gespecialiseerd verpleegkundige na de opleiding kiest voor een ander ziekenhuis dan de instelling waar hij is opgeleid. Het onderzoeksbureau pleit dan ook voor een landelijk opleidingsfonds voor gespecialiseerde verpleegkundigen.

Thuiszorg

De thuiszorg kent in tegenstelling tot de ziekenhuizen veel meer niet-gecontracteerde arbeidskrachten en de voordelen zijn dan ook groter, volgens SEO. Zowel de instellingen als de pgb-houders menen dat een flexibele kracht meer tijd heeft voor de cliënt en minder vaak ziek is. De werknemers zelf kan zijn tijd beter indelen en er staat een hoger nettoloon tegenover zijn hulp in de huishouding. Het gebrek aan zekerheid is voor deze thuiszorgmedewerkers vaak geen probleem, omdat zij meestal kunnen terugvallen op het inkomen van een partner. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Het onderzoek: ‘Flexibele arbeid in de zorg’

Lees ook:

ActiZ wint kort geding over zzp’ers

Spoedverpleegkundigen luidden de noodklok

‘Personeelsafspraak ziekenhuizen is kartelvorming’

Meldpunt onderbezetting zorg in zomer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.