Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Abvakabo ontevreden over sociaal plan V&VN, LEVV en Sting

Mark van Dorresteijn
Vakbond Abvakabo FNV is niet gelukkig met het sociaal plan voor de medewerkers van de beroepsorganisaties V&VN, LEVV en Sting. “De vakbonden zijn niet betrokken bij het sociaal plan en de medewerkers van V&VN zijn de dupe van de financieel slechte situatie bij LEVV en Sting”, meent Sengul Sözen, bestuurder Zorg Abvakabo FNV.
Abvakabo ontevreden over sociaal plan V&VN

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) liet eerder tegenover Zorgvisie weten dat LEVV en Sting opgaan in V&VN. Daarbij vallen gedwongen ontslagen niet te voorkomen. Volgens de vakbonden Abvakabo FNV en NU’91 verdwijnt er ruim twintig fte bij de fusie. Monique Roedoe, woordvoerder van V&VN laat daarentegen weten dat definitieve cijfers nog helemaal niet bestaan.

Sociaal plan

Het sociaal plan voor de medewerkers is op 14 oktober ondertekend door de Bijzondere Ondernemingsraad (BOR). De BOR bestaat uit leden van de drie organisaties. Vakbonden zijn niet betrokken bij het opstellen van het plan, legt Sözen uit. “Marian Kaljouw (voorzitter V&VN) liet mij weten dat zij erg trots is op het opgestelde sociaal plan. Volgens haar zijn ook de medewerkers en de BOR tevreden over het plan. Op maandag 8 november hadden we een ledenvergadering. Daar werd echter niet zo tevreden gereageerd als Kaljouw deed voorkomen.” Volgens Sözen is er op geen enkele manier nagedacht over werk naar werk. “Nu is het vooral van werk naar werkeloosheid. Het plan is gepresenteerd als het beste wat de werknemers kan overkomen, maar het enige goede is dat Sting en LEVV niet omvallen.”

Dicht bij de werknemers

Roedoe beaamt dat Kaljouw en de BOR tevreden zijn over het sociaal plan. “We hebben specifiek gekozen om een plan op te stellen met de BOR. Op deze manier blijven we zo dicht mogelijk bij de werknemers. Het opstellen ging heel goed en het plan werd goed ontvangen onder de medewerkers, met name het persoonsgebonden mobiliteitsbudget. Pas daarna zijn we gaan praten met de vakbonden. Zij hadden overigens nauwelijks inhoudelijke kritiek op het plan.” Roedoe voegt daaraan toe dat op de ledenvergadering van de vakbonden slechts twee leden aanwezig waren.

Competenties

Sözen stelt verder dat bij de selectie van werknemers enkel is gekeken naar competenties. “LEVV en Sting stonden op de rand van faillissement, V&VN niet. Is het dan terecht dat ook medewerkers van V&VN worden ontslagen? Zij worden de dupe van de fusie. Het was beter als eerst deze problemen waren opgelost en er meer helderheid zou bestaan over hoe de organisatie eruit komt te zien. Dan kan er eerlijk aan de fusie begonnen worden.”

Krachten verder bundelen

“De organisaties werkten al intensief samen, dus het was een logische stap om krachten verder te bundelen. Dan is het eerlijk om gelijke kansen te geven. Bij het plaatsen van medewerkers wordt inderdaad gekeken naar competenties, maar dat is niet de enige factor”, stelt Roedoe. “Uiteraard volgen wij de wet- en regelgeving. Alleen bij herplaatsing wordt ook naar competenties gekeken. Overigens moet de plaatsingsprocedure nog beginnen. We zijn nu bezig met het inrichten van de organisatie. Sommige functies zullen verdwijnen en anderen ontstaan. We zitten nu in het proces waar medewerkers aan kunnen geven welke functie zij willen. Dat neemt uiteraard niet weg dat de gevolgen voor onze medewerkers ingrijpend kunnen zijn.”

Bijstand en advies

Abvakabo FNV gaat medewerkers nu bijstaan en adviseert niet akkoord te gaan met het sociaal plan. NU’91 laat weten dat inmiddels diverse mensen hebben aangeklopt bij het serviceloket voor individuele bijstand en advies. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Arbeidsplaatsen verloren bij fusie LEVV, Sting en V&VN

Beroepsverenigingen verpleegkundigen bundelen krachten

Zelfstandige verpleegkundigen aan tafel bij VWS

Verpleegkundigen vaker in gewetensnood

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

  1. Wat Roedoe beweert klopt niet. In het reorganisatieplan staat letterlijk dat de formatie terug gaat van 62,4 fte naar 40 en dat er gedwongen ontslagen zullen vallen.
    Ook hebben Abvakabo, NU’91, CNV en FBZ wel degelijk inhoudelijk commentaar, maar weigerde werkgever daar bij voorbaat over te onderhandelen (ondanks eerdere toezeggingen).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.