Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Accountants dreigen jaarrekeningen ziekenhuizen af te keuren

Alle Nederlandse ziekenhuizen dreigen van hun accountants geen goedkeurende verklaring voor hun jaarrekening over 2012 te krijgen. De verantwoording van de uitgaven en inkomsten, in totaal zo’n 23 miljard euro, is niet betrouwbaar genoeg, meldt NRC Handelsblad vanmiddag op haar site.
Accountants dreigen jaarrekeningen ziekenhuizen af te keuren
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De ziekenhuizen lopen zonder accountantsverklaring het risico dat banken geld terugeisen. De ziekenhuizen, toezichthouders en het ministerie van VWS voeren spoedoverleg. Reden voor de twijfels over de cijfers zijn de ingrijpende veranderingen die ziekenhuizen in 2012 moesten doorvoeren. Op 1 januari 2012 is de berekening van ziekenhuistarieven veranderd. Daarnaast is 70 procent van de prijzen voor behandelingen vrijgegeven én werken ziekenhuizen met een schaduwboekhouding om de overgang in goede banen te leiden. Voor de nieuwe administratie worden drie erg verschillende computersystemen gebruikt. Een financiële man van een ziekenhuis zegt: ‘Het is alsof je autorijdt met een natte krant op je voorruit.’ Ook voor de externe accountant is de berekening van alle prijzen een ‘black box’, zegt hij in NRC.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.