Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Accountants weigeren controle gemeenten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Accountantskantoren bouwen hun klantenbestand onder gemeenten af. De gemeenten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, waardoor accountants te weinig tijd krijgen voor een goede controle van de jaarrekening.
poppetje op geld.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat zeggen accountants in het FD . 

Accountantskantoren
Grote accountantskantoren laten gemeenten steeds vaker links liggen. Daardoor krijgen gemeenten minder tijd om hun jaarrekening op tijd te laten controleren. Ernst & Young en PWC bouwen hun klantenbestand onder gemeenten af, KPMG controleert helemaal geen gemeentes meer, zo onderzocht het FD. Deloitte zou willen stoppen met kleine en middelgrote gemeenten.

Eigen schuld
Volgens hoogleraar accountancy Jan Bouwens hebben de gemeenten de problemen volledig aan zichzelf te wijten. Ze werken in aanbestedingstrajecten tegen ’afbraaktarieven’. Tegen die prijs is het volgens hem voor accountants niet mogelijk de jaarrekening goed te controleren.  Bouwens geeft de gemeente Almere als voorbeeld. ‘De begroting over 2015 bedroeg 721 miljoen euro. De accountantskosten waren begroot op 150.000. Daarvoor kan een accountant 800 uur werk leveren.’ Volstrekt onvoldoende volgens Bouwens voor zo’n fikse begroting. Hij vindt het dan ook volkomen terecht dat zoveel accountants nu gemeenten als klant weigeren.   

Opschuiven
De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants pleit in het FD voor het opschuiven van de uiterste inleverdatum van jaarrekeningen door gemeenten. Ook volgend jaar zou de deadline twee maanden moeten worden opgeschoven. Gemeenten hebben door alle veranderingen in de zorg een ‘verhoogd risicoprofiel’. Jongstra  denkt dat het verschuiven van de uiterste inleverdatum met twee maanden de accountants die nog wel beschikbaar zijn de mogelijkheid biedt hun werk beter te spreiden. Hij vindt het zorgelijk dat de helft van de gemeenten geen goedkeurende verklaring heeft gekregen over de jaarrekening van 2015. Dit jaar moesten gemeenten de jaarrekening voor 1 oktober hebben gedeponeerd.

Dossier Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.