Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Accountantskosten vooral voor ggz gestegen

Redacteur Zorgvisie
De accountantskosten in de zorg zijn vorig jaar met 12 procent gestegen. Vooral de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de verpleging, verzorging en thuiszorg (vvt) zagen de kosten voor administratie flink stijgen.
verantwoordingscircus
Foto: Fotolia

Dat meldt Intrakoop op basis van onderzoek naar 683 jaarrekeningen van zorgorganisaties in de ggz, vvt, ziekenhuizen en gehandicaptenzorg. Vooral de kosten voor overige controlewerkzaamheden, waaronder ondersteuning bij zelfonderzoek, en de niet-controlediensten, waar bijvoorbeeld advies over risicomanagement onder valt, zijn in 2016 flink gestegen.

Stijging accountantskosten ggz

De ggz was vorig jaar het meest kwijt aan de administratieve lasten, stelt Intrakoop. Voor deze sector stegen de kosten hiervan met 15,2 procent, vooral doordat er extra controlemaatregelen werden ingesteld door onder meer de zorgverzekeraars. Door de invoering van de Wmo en de overgang van wijkverpleging naar de zorgverzekeringswet stegen de accountantskosten voor de vvt met 14,9 procent. De ziekenhuizen zijn meer kwijt aan administratieve lasten (+12,5 procent) doordat accountants een groter rol kregen bij het zelfonderzoek in deze sector. In de gehandicaptenzorg namen de accountantskosten juist met 0,8 procent af, meldt Intrakoop.

Verschillen in accountantskosten

Er zitten verschillen in hoeveel de sectoren precies kwijt zijn aan accountantskosten. Zo zijn de ziekenhuizen per duizend euro omzet 1,02 euro kwijt aan accountants. In de gehandicaptenzorg is dit 1,38 euro, de vvt betaalt 1,94 euro en de ggz is er 2,50 aan kwijt. Volgens Intrakoop is er in die laatste sector ook veel onduidelijkheid over de declaraties en controles, voornamelijk door het grote aantal contractpartijen waar de ggz mee te maken krijgt.

Begin dit jaar trokken accountants, verenigd in platform Coziek, al aan de bel over het zelfonderzoek in de ggz. Zij vonden dat de hoeveelheid eisen waaraan ggz-instellingen moeten voldoen om de kosten van geleverde behandelingen bij zorgverzekeraars te kunnen declareren niet in verhouding zijn met de branche. Door de hoeveelheid eisen, lopen de kosten van het zelfonderzoek flink op, waarschuwen ze. ‘Een zelfonderzoek bestaat soms uit 3500 pagina’s, die allemaal door een accountant moeten worden bekeken. Dat kost een instelling al snel 35 duizend euro, en dat is echt nog maar het minimum’, waarschuwde Coziek-voorzitter Rob Leensen. Het platform wilde graag een kleinere rol bij de controle in de ggz en riep op tot horizontaal toezicht.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.