Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Achmea start deze zomer nieuwe onderhandelingen

De grootste zorgverzekeraar van Nederland, Achmea, start deze zomer de contractonderhandelingen met ziekenhuizen voor 2013. De onderhandelingen voor 2012 in het kader van het hoofdlijnenakkoord zijn voor 80 procent afgerond, zo maakte de zorgverzekeraar deze week bekend.
Achmea start deze zomer nieuwe onderhandelingen

De contractonderhandelingen voor 2012 zijn nog niet afgerond, maar Achmea wil al in de zomer starten met contracteren voor 2013. ‘We willen ervoor zorgen dat onze klanten, als zij volgend jaar de keuze maken voor hun zorgverzekeraar, precies kunnen zien met welke zorgaanbieders wij een contract hebben’, zegt Achmea-woordvoerder Christine Rompa. ‘Zo kunnen zij een bewuste keuze maken op basis van de premie en de gecontracteerde zorg.’

Contracteerronde

Vanwege het hoofdlijnenakkoord en de daarin gestelde deadline van 1 april zijn de onderhandelingen nu naar alle waarschijnlijkheid veel eerder afgerond. Achmea heeft de afspraken met ziekenhuizen voor dit jaar bijna rond. Volgens Rompa zullen de onderhandelaars nog een paar weken nodig hebben om minimaal 90 procent van haar ziekenhuizen te contracteren. Op dit moment heeft Achmea met ruim 80 procent van de ziekenhuizen een overeenstemming bereikt. Ook met de zelfstandige behandelcentra (zbc’s) is inmiddels een groot aantal afspraken gemaakt. Daar ligt het percentage volgens Rompa ongeveer op 50 procent. De verzekeraar streeft naar een percentage van 100 procent van alle zorgaanbieders met een inkoopcontract. Als zorgaanbieders onverhoopt toch buiten de boot vallen in dit traject, krijgen verzekerden van Achmea van te voren te horen wat de tarieven zijn voor niet-gecontracteerde behandelingen.

VGZ

Ook zorgverzekeraar VGZ streeft naar 100 procent gecontracteerde zorg. Woordvoerder Karen van Rijsewijk: ‘We zijn nog volop aan het onderhandelen met ziekenhuizen. Onze insteek is dat alle ziekenhuizen in ons gebied een contract krijgen. We zullen niet alle zbc’s contracteren. Dat deden we voor het hoofdlijnenakkoord ook niet voor de volle 100 procent.”

Ook de andere zorgverzekeraars zijn nog niet klaar met onderhandelen. Maar ook hier is het streven om zo veel mogelijk contracten af te sluiten.

NVZ en NZa

Woordvoerder Wouter van der Horst van de NVZ vereniging van ziekenhuizen heeft de indruk dat er nog vrij veel ziekenhuizen zijn zonder contract. De NVZ wijst erop dat de financiering van de ziekenhuizen in gevaar kan komen, als het nog lang duurt voordat de contracten rond zijn.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laat weten nog betrekkelijk weinig contractprijzen binnen te hebben. Dat zijn de definitieve prijzen die aan het eind van de onderhandelingen naar de NZa gestuurd moeten worden.

(Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Marcel Antonisse)

Lees meer:

Patiënten in het duister over zelf betalen zorg

Verzekeraars twijfelen over eigen betaling niet-gecontracteerde zorg

Nog bijna geen ziekenhuis heeft een inkoopcontract

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. VGZ, laat me niet lachen,
    Laat ze dan maar eens zeggen met wie overal wanklanken over handelswijze VGZ.
    En Achmea betaal problemen?
    Met Agis de enige verzekeraar die standaard op 14 dagen betaald, kunnen andere verzekeraars een voorbeeld aan nemen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.