Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Achmea start zorginkoop 2013/2014

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Achmea is begonnen met de contractering van ziekenhuizen en zelfstandige klinieken voor 2013. De verzekeraar geeft de voorkeur aan tweejarige contracten.
Achmea start zorginkoop 2013/2014

In november moeten alle afspraken zijn afgerond.

Kwaliteit en veiligheid

Marjolein Verstappen, directeur Zorginkoop en vice- voorzitter Zorg & Gezondheid: “Door de vergrijzing, het stijgend aantal chronisch zieken en medische innovaties, blijven de uitgaven in de zorg stijgen. Naast de prijs van de zorg, gaan we nu nog nadrukkelijker het gesprek aan over patiëntveiligheid en kwaliteit. Veilige zorg van hoge kwaliteit leidt uiteindelijk ook tot minder hard stijgende kosten en dus premies.” Als de afspraken in november zijn gemaakt, wil Achmea meteen haar verzekerden over de polisvoorwaarden en premies informeren en over de gecontracteerde zorginstellingen.

Keuzes maken

Met tweejarige contracten hoopt de zorgverzekeraar naar eigen zeggen rust en zekerheid te creëren. Verstappen: ‘In die tijd willen we afspraken maken over grotere patiëntveiligheid, verdere verbetering van de kwaliteit aan de hand van een continu verbeterprogramma en doelmatigheid. Niet alleen door de indicatiestelling te beoordelen, maar ook door afspraken over welke zorg een zorgaanbieder wel en niet verleent.’

Integratie HAP en SEH

Daarnaast gaat Achmea met ziekenhuizen en huisartsen in gesprek over samenwerking tussen eerste en tweede lijn. Belangrijke onderwerpen zijn: de geboortezorg, de overheveling van zorg vanuit het ziekenhuis naar de huisarts en samenwerking tussen spoedeisende hulp en huisartsenpost. Achmea is van mening dat de beste acute zorg wordt geleverd als SEH, HAP en ambulancezorg integreren. Hierdoor kan efficiënter worden omgegaan met de beschikbare middelen die binnen de acute zorg voorhanden zijn. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Lucien Sousa

Lees meer:

Achmea financiert NPCF veiligheidsprojecten

Achmea krijgt invloed in bestuur Rode Kruis Ziekenhuis

Achmea: “Contractering zo goed als rond”

“Uitspraak Achmea is verbijsterend”

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.