Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Achmea verandert insteek zorginkoop 2016

Mark van Dorresteijn
Achmea gaat zich veel meer richten op de patiënt bij het inkopen van zorg. ‘We toetsen bij alles wat we doen of het in het belang is van de patiënt’, vertelt Olivier Gerrits, directeur zorginkoop Achmea tijdens het Zorgvisie-congres Dag van de Zorginkoop.
Olivier Gerrits
Foto: Achmea

Gerrits ziet dat de kritiek op zorgverzekeraars de afgelopen jaren niet is afgenomen. In ons zorgstelsel hebben de zorgverzekeraars een bepaalde rol gekregen en daar zit een stuk wantrouwen in. ‘Er wordt nog te veel getwijfeld aan de intenties van verzekeraars. Terwijl wij net als iedereen betere kwaliteit van zorg voor de patiënt nastreven. We moeten samen de zorg verbeteren en dat proberen wij nadrukkelijk te doen. We hebben de patiënt daarom als uitgangspunt genomen voor de zorginkoop 2016. Bij alles wat wij doen, willen we toetsen of het in het belang van de patiënt is.’

Patiënt voorop

De zorginkoop 2016 is een eerste stap in de nieuwe richting. De verbeteringen zijn voor het eerste jaar gericht op acht zorgmodules, waaronder nierinsufficiëntie, oncologie, geboortezorg en eerstelijnssdiagnostiek. Voor de overige zorg handhaaft Achmea het oude beleid. De komende jaren wil de zorgverzekeraar geleidelijk alle inkoop opnieuw tegen het licht houden. Op een speciale campagne-website zet Achmea de nieuwe strategie uiteen.

Thuisdialyse

De nieuwe strategie is nodig omdat de wensen die verzekerden hebben, soms anders zijn dan de belangen van zorgorganisaties, vertelt Gerrits. Als voorbeeld noemt hij de nierdialyse die voor het overgrote deel in dialysecentra plaatsvindt. ‘Door thuisdialyse zijn patiënten in staat om meer eigen regie te voeren over hun gezondheid. Tegelijkertijd kunnen zij zelf de duur en frequentie van de dialyse bepalen en dat heeft effect op hun gezondheid. In onze cijfers zien we dat dialysepatiënten een bovenmatige sterftekans hebben op de maandag omdat de centra in weekenden gesloten zijn. We willen dat veranderen. Op dit moment doet 3 procent van de patiënten aan thuisdialyse. In Nieuw-Zeeland ligt het niveau op 20 procent en de patiëntenorganisaties zijn daar nog niet tevreden.’

Bas Leerink, bestuursvoorzitter Medisch Spectrum Twente, vertelt in reactie op Gerrits dat hij het geen probleem vindt om het dialysecentrum van het MST af te bouwen. ‘Maar dan moeten daar wel goede redenen voor zijn. Dat proces vergt overigens nog wel wat tijd. Als je het nu aan patiëten vraagt, vinden ze het geen goed idee. De bediening van dialyseapparatuur is best ingewikkeld, dus het vergt veel om dat een succesvol te doen.’

Transparantie en minimumnormen

Tijdens de lezing noemt Gerrits ook het jaar van de transparantie dat minister Schippers aankondigde. ‘Op zich heel goed’, vindt Gerrits, ‘maar aan de andere kant is het raar dat de minister ons moet oproepen om transparant te zijn. Ik wil het niet bagatelliseren, want ik weet hoe com­­­­plex het is. Toch lopen we achter op andere westerse landen en dat verschil moeten we snel inlopen.’ Een onderdeel waar Gerrits zelf het verschil wil maken is op het punt van de minimumnormen. ‘Het is niet van belang voor de patiënt als verzekeraars allemaal andere minimumnormen hanteren. Als de ene verzekeraar een norm als onveilig beoordeeld, ontstaat er onzekerheid bij patiënt. De minimumgrens moeten we uniform kiezen en daar ga ik alles aan doen.’

6 REACTIES

 1. Olivier Gerrits vertelt niet helemaal de waarheid.
  Zorgverzekeraars mogen nu nog geen winst uitkeren. Nog 1 jaar te gaan en dan is er geen weg terug meer; dan vervalt het EU criterium van Staatssteun mbt ziekenfondspremies die de private verzekeraars in 2006 van de Overheid cadeau hebben gekregen. En dan is de beer los; verzekeraars mogen dan winst uitkeren.
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/cda-zorgverzekeraars-moeten-afblijven-van-reserves
  Het potje is gegroeid tot 10 miljard euro. Na 2016 is dat premie geld allemaal van de verzekeraars. Om dan terug te gaan naar de terugval optie van Hans Hoogervorst is dan niet meer mogelijk; dat gaat dan miljarden kosten aan afkoopsommen voor de verzekeraars.
  Na 2016 zitten we echt opgescheept met het USA model, op zijn Nederlands. De budgettering door de Overheid blijft immers, zo ook het MBI. Maar pro forma blijven de verzekeraars privaat en opererend voor eigen rekening en risico. Voor de ene boekhouding zijn het private uitgaven en volgens de andere collectief. Zo blijft het huishoudboekje van de NL Overheid op orde. Creatief boekhouden heeft een bron.

 2. Lees alle reacties
 3. Ongelovelijk…..
  We gaan de patient vooropstellen. Hoe durf je.
  Laten we dat als zorgverlener ook eens zeggen en kijken wat dan de reactie is. Arrogantie van de bovenste plank. Wat hebben ze dan in de jaren daarvoor vooropgesteld?
  Alsof de zorgverzekeraar weet wat in het belang van de patient is???
  Heb nog nooit een zorgbehoeftige horen aangeven dat de zorgverzekeraar daar in geïnteresseerd is….

 4. De winst uit de zorgverzekeringsactiviteiten van Achmea blijft binnen de desbetreffende juridische entiteit.
  Het is alleen te gebruiken ter dekking van de kosten van zorg van onze klanten, als reserve voor onverwachte zorguitgaven en voor de uitvoering van onze zorgverzekeringsactiviteiten.
  De zorgverzekeringsactiviteiten van Achmea kennen een eigen financiële verantwoording met een eigen solvabiliteitspercentage waarop onder meer wordt toegezien door De Nederlandsche Bank.
  Het uitkeren van winst (als dividend of anderszins) vindt dus niet plaats. Ook wettelijk is dat geregeld. Olivier Gerrits

 5. Gerrits zit in een lastige situatie. Burgers wantrouwen zorgverzekeraars omdat ze op winst uit zouden zijn. Achmea heeft over 2014 een structureel resultaat van 207 miljoen op zorg behaald en vervolgens 200 miljoen dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd. Dat is een mooi resultaat in een jaar waarin een zeer kostbare reorganisatie werd doorgevoerd. Het roept ook vraagtekens op. Wordt de winst die op zorg wordt behaald uitgekeerd aan de aandeelhouders? Het jaarverslag lijkt dat onbedoeld wel te suggereren. Het vertrouwen terugwinnen begint met het uitdragen van principes en een jaarverslag dat een helder beeld geeft van de besteding van de basispakketgelden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.