Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea wil eigen ziekenhuizen

Eureko, moederbedrijf van Achmea en Zilveren Kruis, wil op termijn ziekenhuizen overnemen. Dat heeft zorgdirecteur Willem van Duin gisteren het Algemeen Dagblad verteld.
Achmea wil eigen ziekenhuizen

Met eigen ziekenhuizen krijgt de zorgverzekeraar meer greep op de stijgende zorgkosten. “We zijn zeker van de partij als de privatisering in de ziekenhuiswereld doorgaat,”zegt van Duin in het dagblad.

Rabobank

In Griekenland en Roemenië heeft Eureko al eigen ziekenhuizen. Daar verkoopt Eureko ook zorgverzekeringen. De patiënten kunnen gebruik van de Eureko-klinieken.In Nederland heeft het concern, waarin de Rabobank een belang heeft van 37 procent, belangen in privéklinieken. “Dat belang namen we om de wachttijden voor bepaalde medische ingrepen weg te werken,” verklaart de directeur tegenover het AD.

Nederlandse ziekenhuizen zijn tot nu tot meestal in handen van stichtingen ( Isala in Zwolle) of de overheid. Uitzondering is het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, dat na een dreigend faillissement werd verkocht aan een commerciële organisatie

Duitsland

In Duitsland bestaan al tientallen jaren commerciële ziekenhuizen. Ze mogen in tegenstelling tot Nederlandse ziekenhuizen winst maken. Klanten worden gelokt met vriendelijk personeel en goed eten. De ‘tucht van de markt’ lijkt ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen efficiënt werken zonder dat de zorg in de knel komt

Verliezen

Vooralsnog geeft Eureko voorrang aan het wegwerken van de verliezen op de basisverzekering. Weliswaar veroverde Eureko met merken als Achmea en Zilveren Kruis in 2006 ongeveer 600.000 nieuwe klanten, de maatschappij betaalde er wel een prijs voor. Eureko maakte geen verliezen op de aanvullende polissen, aldus Van Duin. Hij verwacht dat de maatschappij volgend jaar geen verlies meer zal maken op de basisverzekering.

Samengaan

De bestuursvoorzitter van Eureko, Maarten Dijkshoorn, brak in hetzelfde artikel een lans voor een samengaan van Eureko met de Rabobank . Dan zou een ‘mooie combinatie’ ontstaan, meent hij. (Algemeen Dagblad)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.