Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea Zorgkantoor in hoger beroep tegen NZa

Het Zorgkantoor van Achmea gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over knelpunten in de AWBZ. Deze stap neemt Achmea nu blijkt dat andere zorgkantoren vorig jaar ook geen AWBZ-geld over hadden.
Achmea Zorgkantoor in hoger beroep tegen NZa

Achmea Zorgkantoor was vorig jaar naar de rechter gestapt om de NZa te dwingen een gat van veertig miljoen euro bij haar zes zorgregio’s te dichten. Dit gat leidde vorige zomer tot cliëntenstops met name in de regio Drenthe en Flevoland. De rechter oordeelde toen dat Achmea opnieuw langs de andere zorgkantoren moest om te zien of die toch geld over hadden van hun AWBZ-budget en daarna een knelpuntenprocedure kon starten via de NZa. “Wij hebben bij andere zorgkantoren gezocht naar de 42 miljoen euro die onze regio’s in 2007 tekort kwamen, maar die bleek er niet te zijn”, zegt perswoordvoerder Christine Rompa van Achmea. “De NZa bleek later ook geen middelen meer te hebben”.

Betere verdeling

In het hoger beroep eist Achmea een nieuw besluit van de rechter om een betere verdeling van het AWBZ-budget over de regio’s en betaling van geleverde zorg. Verder is Achmea ook niet tevreden over de spoedprocedure van de NZa voor extra geld voor wachtende klanten. “De spoedprocedure bepaalt dat er alleen geld gevraagd mag worden voor mensen die zes weken of langer wachten op niet spoedeisende zorg. Wat ons betreft zijn het maximale normen. Wij willen dat dit ook mogelijk wordt voor mensen die bijvoorbeeld vier weken wachten”, aldus Rompa.

Gereguleerde instroom

Volgens Rompa neemt Achmea deze stap nu omdat er al signalen zijn vanuit zorginstellingen dat er in de regio’s weer knelpunten kunnen ontstaan. “Een aantal instellingen heeft al een ‘gereguleerde instroom’, waardoor wij momenteel veel tijd kwijt zijn aan het zoeken van zorg voor ons cliënten.” Het is nu al duidelijk dat de zorgvraag het aanbod waarschijnlijk zal overstijgen. “Van wijzigingen in de AWBZ zullen we op zijn snelst iets in 2009 zien. Maar we willen problemen die in 2008 kunnen ontstaan met dit hoger beroep ondervangen.” De Nederlandse Zorgautoriteit komt nog met een reactie op dit bericht. De uitspraak van de rechter vindt hopelijk nog voor de zomer plaats.


(Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Achmea wil af van budgettair kader zorg

Achmea naar rechter voor extra geld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.