Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ActiZ wil 100.00 ouderenwoningen bouwen

In vijf jaar tijd 100.000 ouderenwoningen bouwen of aanpassen voor de ‘nieuwe oudere’ is het doel van DOETANK, een initiatief van ActiZ, waarin diverse sectoren willen samenwerken aan investeringen in de ouderenzorg.
ActiZ wil 100.00 ouderenwoningen bouwen
Foto: ActiZ

Het initiatief moet niet alleen leiden tot een aanbod van zorgwoningen op maat voor individuen, maar ook willen de deelnemers aan de DOETANK de Nederlandse economie een belangrijke impuls geven. Het is voor het eerst dat de sectoren zoals ouderenzorg, de bouw, ICT, pensioenfondsen, de winkelraad, UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en anderen, zo nauw gaan samenwerken aan een gemeenschappelijk doel.

Projecten

Zorgorganisaties kunnen zich melden bij de DOETANK wanneer zij een specifiek verbeterproject hebben op gebied van bijvoorbeeld aanpassing van woningen of ICT. De DOETANK zoekt financiering voor de projecten. De eerste zes organisaties hebben zich inmiddels gemeld.

Economie

Voorzitter Guus van Montfort van ActiZ: ‘We hebben lang genoeg nagedacht over veranderingen. Ideeën en plannen zijn er. Nu is het tijd om de plannen uit te voeren. Met de DOETANK gaan we banken en pensioenfondsen overtuigen om te investeren in de ouderenzorg. Door bijvoorbeeld woningen optimaal aan te passen aan de wensen van ouderen, krijgen de bouw- en installatiebedrijven meer werk. Dat is goed voor de werkgelegenheid, waardoor de economie als geheel ook een impuls krijgt. Zo is de ouderenzorg geen kostenpost, maar een oplossing voor de crisis.’

Zelf betalen

In de komende tijd vraagt de zorg voor ouderen saneringen en hervormingen, maar ook veel innovaties en investeringen. Mensen blijven langer thuis wonen, en om dat mogelijk te maken, is het nodig dat woningen worden aangepast. Bijvoorbeeld om ruimte te creëren voor een rollator. Daarnaast is een nieuw woonaanbod nodig, bijvoorbeeld van aanleunwoningen, of meer gelijkvloerse, drempelloze woningen. De individuele woonwensen worden daarbij steeds belangrijker. Dat betekent werk voor de bouw, maar ook investeren in technologie, ICT. De verwachting is dat ouderen meer zelf kunnen betalen in de nabije toekomst. De huidige en zeker ook toekomstige 65-plussers hebben bijvoorbeeld een veel beter pensioen dan tot nu toe. Daarnaast  hebben zij duidelijke wensen over hoe zij willen wonen en leven.

1 REACTIE

  1. Een zeer goed initiatief dat ik zeker toejuich. Helaas zal straks zoals zo vaak is gebleken dit stranden in schoonheid. Ik voorzie grote problemen met de haalbaarheid omdat e.e.a. betaalt zal moeten worden en zolang de overheden met verschillende budgetpotjes werken komt het grote ping-pong spel op gang. Of de nieuwe oudere moet bereid zijn om alles op te hoesten en daar zou ik maar eerst eens onderzoek naar doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.