Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actie voor hogere kilometervergoeding GGZ Friesland

Verpleegkundigen in ambulante functies van GGZ Friesland eisen van hun werkgever een hogere kilometervergoeding voor dienstreizen.
Actie voor hogere kilometervergoeding GGZ Friesland

De verpleegkundigen verlenen hulp aan huis bij cliënten met psychiatrische aandoeningen. In de arbeidsovereenkomst van de verpleegkundigen is vastgelegd dat zij verplicht zijn hun eigen auto te gebruiken voor dienstreizen. “Het gaat om mensen die getekend hebben ten tijden dat het nog kostendekkend was”, zegt ABVAKABO FNV bestuurder William Moorlag. “Maar het sleept nu al een jaar dat de kilometervergoeding niet meer dekkend is. Met de actuele prijzen gaat het om 8 tot 10 cent netto dat de werkgevers moeten bijleggen. Dat is jaarlijks tussen de zeshonderd en de achthonderd euro.”

Kostendekkend

De ambulante verpleegkundigen stellen in een ultimatum aan het bestuur van GGZ Friesland dat zij vanaf 1 september zullen weigeren hun eigen auto in te zetten voor de uitoefening van de functie. GGZ Friesland zal vóór die datum een kostendekkende vergoeding moeten gaan verstrekken, of moeten zorg dragen voor ander vervoer, bijvoorbeeld bedrijfsauto’s, zegt Moorlach.

Internationaal probleem

Woordvoerder Bert Kobus van GGZ Friesland zegt dat de organisatie de mogelijkheden van een eigen wagenpark onderzoekt. Voor september zullen de partijen bij elkaar aan tafel gaan. “Het probleem ligt breder dan alleen bij ons”, zegt Kobus. “GGZ Friesland zit met haar regeling al aan de bovenkant van de markt. Door allerlei maatregelen van de overheid is die minder aantrekkelijk geworden. Het is niet aan GGZ Friesland als werkgever om die te compenseren. Om verpleegkundigen toch tegemoet te komen, stelt de raad van bestuur voor om met dienstauto’s te komen”. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Klink komt ggz onvloende tegemoet’

Klink treft maatregelen ggz

Friesland krijgt bij uitzonder extra AWBZ-geld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.