Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Actiedag tegen ontslagen bij Viva Zorggroep

Vakbond Abvakabo FNV en de actiegroep 'Wij zijn de thuiszorg' organiseren een actiebijeenkomst over Viva Zorggroep. De kamerleden Agnes Wolbert (PvdA), Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) zullen aanstaande maandag op deze bijeenkomst de thuiszorgmedewerkers toespreken.
Actiedag tegen ontslagen bij Viva Zorggroep

Tijdens de actiedag in Hotel Van der Valk in Haarlem zullen lokale politici aan de tand gevoeld worden over de rol van de gemeente en de toekomst van de thuiszorg in de regio. Viva Zorggroep kan door gestegen kosten niet langer de gewenste zorg leveren. Door collectief ontslag aan te vragen voor de 650 medewerkers en ze na het ontslag weer in dienst te nemen voor twintig procent minder salaris, wil de Viva Zorggroep kosten besparen. De bond vindt dit onacceptabel.

Niet akkoord

Abvakabo FNV roept de medewerkers op om niet akkoord te gaan met het voorstel van Viva Zorggroep en voorlopig niets te tekenen. Tijdens de bijeenkomst aanstaande maandag zullen de medewerkers geïnformeerd worden over de stand van zaken, over mogelijke juridische acties en over het standpunt van de ondernemingsraad. Abvakabo FNV verwacht dat zo’n vierhonderd medewerkers de actiebijeenkomst zullen bezoeken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Collectief ontslag thuishulpen Viva blijft uit

Viva Zorggroep wil af van 650 thuishulpen

Viva wil loon van 650 medewerkers verlagen

Viva Zorggroep stopt met ondersteuning

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

 1. LEVE DE THUISZORG! en de Actie

  Wat zou je liever zijn: doof of blind?
  vroegen wij vroeger aan elkaar;
  wat krijg je liever: ontslag of een
  muizenloontje, is heden ten dage
  de vraag.

  Laat ik naar huis gaan, naar mijn vader
  en de dame die hem ’s morgens op doet staan
  hem ’s avonds doet slapen gaan. Zij weet
  van wanten, een soort handschoenen
  die ik zelf nooit heb gehad;
  het wassen van mijn vader is een vak.

  De dame wast mijn vader vrolijk
  ze lacht en laat mijn vader ratelen
  over de oorlog. De dame lacht
  haar eigen oorlog weg. Want ze werkt
  ze stelt belang in haar cliënt.

  Wat denken wij dat zij gaat kiezen?

  Is zij liever kaal
  of grijs? Arm
  of gebrekkig? Ongelukkig
  of depressief? Wil ze 80%
  of niets?
  Ik vraag ook iets, aan de dames, heren
  die beslissen. Mensen,
  wat – is – dit – nu – voor – een – vraag?!
  sylvia hubers stadsdichter van Haarlem

 2. Lees alle reacties
 3. In haarlem maken niemand woorden meer vuil aan stukken van de pagter. Dan kan je wel bezig blijven.
  En dat is zonde van de acties van de dappere vrouwen van Viva, die zich noemen: WIJ ZIJN DE THUISZORG. (even op je laten inwerken die trotse titel!)
  De feiten:
  De Haarlemse SP Wethouder WMO, Hilde van der Molen en VVD wethouder financiën Chris van Velzen SP, hebben in begin 2009 gezorgd voor een raamcontract met CAO thuiszorg als basis, geen schoonmaak en/of alpha hulp in de plaats van thuiszorg.
  WMO budget geoormerkt.

  Door de hele gemeenteraad met lof,geaccordeerd: bron notulen 23 april 2009. (Met uitzondering van D66 die toen ook allemaal te duur vond en liever goedkope schoonmaakbedrijven wilde inzetten.)
  Basis: gewoon de loonsom voor het personeel als uitgangspunt, inclusief periodieke scholing, vakantie, vervanging etc. In de aanbesteding 2009 is de uitvoering van de CAO thuiszorg en de loonsom volledig veiliggesteld.
  Daarboven op komt dan natuurlijk het redelijk percentage voor overhead en risico.
  In april 2009 zijn programma van eisen en overige voorwaarden goedgekeurd en vastgesteld door de raad

  Conclusie: De eis van de raad dat de CAO VVT volledig kan worden nageleefd is dus in de aanbestedingsvoorwaarden ingebouwd. De raad heeft natuurlijk niet de taak, om voorwaarden voor te schrijven voor de noodzakelijke overheadkosten en redelijk rendementspercentage. Dat is de taak van de ondernemer en behoort bij het ondernemers risico.
  Opmerking
  die loonsom is berekend via een werkbezoek van de SP aan Thuiszorg BV AmstelRing die zijn boeken ter beschikking stelde over de noodzakelijke kostprijs van het CAO loon, en dat is toen de basis geweest voor de minimaal noodzakelijke tarieven.)
  Het probleem met VIVA is dat ze, naar mijn inzicht, 1 euro tot 1.50 euro te laag hebben ingeschreven voor de bedrijfskosten. Hun opslag overhead en rendement was (vermoedelijk) te laag gecalculeerd. . Dat was hun risico. Dat risico leggen zij nu neer bij 650 werknemers. Zij willen netto 500 euro weghalen voor een fulltime baan. Voor iemand
  Met een halftime baan met 18 uur is die 250 euro per maand netto,
  Dat zijn echte oneerbare voorstellen, die steeds opnieuw
  worden geprobeerd door rechts Nederland,(strijd van Postbodes, van schoonmaaksters NS en KLM etc.)
  Toelichting
  Globale berekening: van werkgeverslasten naar netto voor werknemer.
  Zij stellen dat tekort op 800.000. Euro.Dat zou wel eens kunnen kloppen met teruggang
  FWG15 naar FWG 10. De werkgever wil de loonsom verminderen voor 650 werknemers huishoudelijke hulp met signaleringsfunctie FWG 15 of hoger,
  250 euro loonsverlaging per maand voor halftime contract: Dat is de eis van de werkgever
  Als je 800.000 deelt door 650 in ronde bedragen: 12000 is 6000 netto voor 40 uur thuiszorg Dat komt neer op gemiddeld 500 euro per maand vermindering voor een voltallige baan Voor een halve baan zou dat neer komen op minimaal 250 euro netto per maand,
  Wat is de eis van Abvakabo/FNV /WIJ ZIJN DE THUISZORG?
  Dat is: WMO geld voor WMO, (Oormerken van rijksbudget)
  WMO 2015 budget is 16 miljoen: 13.5 miljoen wordt door het rijk aangeduid als huishoudelijke zorg. NU wordt naar schatting 11 miljoen besteed.
  Er is dus speelruimte naar mijn inzicht. Als het budget WMO niet voor andere doeleinden wordt gebruikt. (overzicht in concept jaarrekening 2010 )
  IN Haarlem is het WMO budget onder SP VVD en P.V.D.A bewind, geoormerkt
  Dus alles wat over is gaat naar de WMO reserve, ( theoretisch zou daar tenminste 4 miljoen reserve in kunnen zitten). De gemeenteraad bepaalt zelf hoe zij de WMO spaarpotinzet, maar dat kan alleen voor WMO doelen.( anders zijn uitgaven onrechtmatig want tegen het nog steeds bestaande beleid.)
  Nieuw beleid!
  De huidige coalitie, VVD, D66, GroenLinks en PvdA, willen de WMO reserve opheffen
  En stoppen in de algemene reserve. Je bent die spaarpot voor WMO waarin 85 % Thuiszorg dan kwijt,
  De huidige coalitie stelt in notitie voor (Hof II genoemd) 50 % van de huidige thuiszorg
  Te vervangen door goedkopere schoonmaak krachten van schoonmaak bedrijven,
  Zij willen ook invoering van Alpha hulp vergemakkelijken: ( zzp’ers zonder sociale rechten en pensioenrechten in feite feodale contracten…
  Abvakabo/FNV/WIJ ZIJN DE THUISZORG gesteund door SP fractie in actie stelt voor:
  Bij overdracht aan andere organisatie *
  1.Overname personeel garantie CAO thuiszorg en kwaliteit
  2. Cliënten mogen vertrouwde
  3. Geen schoonmaak geen alphahulp
  4 Financiering binnen rijksbudget WMO thuiszorg.
  5 Vaststellen door GR dat thuiszorg uitsluitend zorg is
  ( hiermee vervalt noodzaak tot aanbesteding) ( conform “”wet Kant”” )
  * Overdracht andere organisatie:
  – coöperatief verband: WIJ ZIJN DE THUISZORG ( aansluiting bij landelijk vereniging)
  – andere thuiszorg instelling

 4. De heer de Pagter is toch wel heel slecht geïnformeerd over de WMO-thuizorg. Uit het analyserapport zorg 2010 van Accountantsbureau PWC blijkt dat over de jaren 2007-2009 forse verliezen zijjn geleden in de WMO-thuiszorg. Voor het jaar 2010 zullen de verliezen hoger zijn omdat de zorginstellingen de WMO-thuiszorgmedewerkers weer in vaste dienst moesten nemen (was alfahulp). De daaruit voortvloeiende hogere loonkosten werden niet gecompenseerd door de gemeenten middels hogere tarieven. Wanneer de heer de Pagter zich bovendien laat oriënteren hoe de beloningen zijn van de WMO-thuiszorgmedewerkers bij andere zorginstellingen (schoonmaakbedrijven) dan zal hij zijn negatieve reactie over Viva! wel heel snel terugnemen.

 5. De medewerkers laten zich voor het karretje spannen van de Viva! directie. De directie heeft de medewerksters opgeroepen om te protesteren bij de gemeenten om een verhoging van de vergoedingen af te dwingen. Vergoedingen waar andere zorginstellingen wel mee uit de veten kunnen. Daarnaast laten de medewerkster zich voor nog een karretje spannen en dat is het karretje van de SP. De SP wil in het kader van de komende verkiezingen schitteren en vergeet daarbij te vertellen dat hun wethouder het contract met Viva! heeft afgesloten. Voor het sluiten van die overeenkomst heeft die SP-wethouder nagelaten om lessen te trekken uit eerdere debacles in de thuiszorg in Kennemerland. Andere politieke partijen voelen zich ondertussen geschoffeerd door de SP en dat komt het belang van de medewerksters niet ten goede.
  In feite dienen er twee dingen te gebeuren. Ten eerste is het meer dan gewenst dat de vakbonden de nakoming van de cao door Viva! te vorderen. Ten tweede dienen de vakbonden en de gemeenten een boekenonderzoek te doen bij Viva!: waar zijn de ontvangen vergoedingen naar toe gevloeid?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.