Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ betwijfelt verdeling extra zorggeld

Mark van Dorresteijn
Werkgeversorganisatie ActiZ is blij met het extra geld voor de langdurige zorg, maar maakt zich wel zorgen over de verdeling.
ActiZ betwijfelt verdeling extra zorggeld

Volgens Haagse bronnen gaat vanaf 2015 circa 250 miljoen naar dagbesteding en 50 miljoen is bestemd om meer mensen alsnog gelegenheid te geven naar een verzorgingshuis te gaan. In totaal zou het gaan om een maximaal bedrag van 360 miljoen euro.

Verzorgingshuis

Of de 50 miljoen genoeg is om alle mensen die zorg in een verzorgingshuis nodig hebben op te vangen, betwijfelt Actiz. Aad Koster, directeur ActiZ: ‘Volgens eerdere kabinetsplannen zou een grote groep kwetsbare mensen uitgesloten worden van zorg in een verzorgingshuis. In het zorgakkoord in 2013 was afgesproken dat van 30.000 mensen met een middelzware zorgvraag, de helft nog plek zou kunnen krijgen in een verzorgingshuis. De andere helft zou thuis moeten blijven wonen. Met het extra geld zal een deel van deze groep toch toegang kunnen krijgen tot een verzorgingshuis als dat nodig is. We weten nu nog niet of dat toereikend is.’

Zzp 4

ActiZ maakt zich met name zorgen om de cliënten met een zorgindicatie Zzp 4: mensen met lichamelijke beperkingen die sociaal geïsoleerd zijn, of mensen die dwalen, verward zijn of dementie hebben, en er zelf niet aan denken om te eten en hun medicijnen te nemen. Het kabinet heeft vorig jaar besloten dat de helft van deze groep per 1 januari 2016 zelfstandig moet blijven wonen en geen recht krijgt op een plaats in een verzorgingshuis of verpleeghuis.

Verdeling extra geld

Daarnaast is het goed dat er meer geld komt voor de dagbesteding, zegt Koster, omdat door dagbesteding mantelzorgers ontlast worden. Dan houden mantelzorgers het langer vol om voor hun partner te blijven zorgen, waardoor de partner langer thuis kan blijven wonen.

Reageer

Wat vindt u? Moet er inderdaad meer geld beschikbaar komen om mensen de gelegenheid te geven naar een verzorgingshuis te gaan? Of kan het geld beter naar andere onderdelen van de langdurige zorg? Reageer onderaan deze pagina.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.