Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ: ‘CIZ wordt budgetbewaker VWS’

Het Centrum indicateistelling zorg (CIZ) dreigt de budgetbewaker van het ministerie van VWS te worden, omdat er een financiële drive lijkt te zitten op de aanscherping van de indicatiestelling in de AWBZ. Dat stelt brancheorganisatie ActiZ.

ActiZ maakt zich zorgen over de financiële motieven achter de aanscherping van de indicatiestelling. “De indicatiestelling behoort objectief te zijn. Met zorgkantoren willen zorgaanbieders best een stevig gesprek voeren over doelmatige uitvoering van indicaties. Maar met het CIZ zouden we niet een discussie behoren aan te gaan over de benodigde zorgzwaarte. Het CIZ laadt nu de verdenking op zich een soort budgetbewaker van VWS te worden.”

Keuzes

Het CIZ wijst erop dat de staatssecretaris van VWS begin dit jaar de beleidsregels voor de indicatiestelling heeft vastgesteld. Daarbij heeft het ministerie een aantal handelingen die voorheen onder de functie verpleging vielen, overgezet naar de functie persoonlijke verzorging. Dat gebeurde tegen het advies van het CIZ in. “Wij hebben de problemen bij de indicatiestelling wel zien aankomen en ook bij VWS aangegeven, maar uiteindelijk woog het advies van College voor zorgverzekeringen zwaarder. Het is de verantwoordelijkheid van VWS om hierin keuzes te maken”, aldus CIZ-voorlichter Boudewijn Faber. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Links

CDA tegen experimenten indicatiestelling

‘Indicatiestelling voor verbetering vatbaar’

Bos: ‘Laat zorgaanbieders niet zelf indiceren’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.