Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ kan personeel niet vinden voor 10.000 vacatures

Brancheorganisatie Actiz verwacht dat er dit jaar 9000 tot 10.000 vacatures bij verpleeghuizen niet ingevuld kunnen worden. Staatssecretaris Van Rijn wil 100 miljoen euro uittrekken om extra personeel aan te nemen, maar dat is volgens ActiZ niet eens genoeg om de huidige circa 10.000 openstaande vacatures in te vullen.
zorgverlenersFotolia400.jpg

Vice-voorzitter Jacqueline Joppe van ActiZ zegt op NOS.nl dat 10.000 vacatures niet vervuld kunnen worden omdat er niet genoeg mensen zijn die in een verpleeghuis willen werken. Daardoor is er nu in 70 procent van de verpleeghuizen een tekort aan verzorgend en verpleegkundig personeel.

Aantrekkelijk
Verzorgend personeel helpt bijvoorbeeld ouderen bij het wassen en deelt medicijnen uit. Verpleegkundigen verrichten het merendeel van de medische handelingen, zoals het verwisselen van een stoma. Om toch aan nieuw personeel te komen, proberen verpleeghuizen het vak aantrekkelijker te maken. Zo worden er door sommige verpleeghuizen bonussen uitgedeeld aan nieuwe medewerkers en aan personeel dat nieuwe medewerkers aandraagt. Ook is de cao aangepast.

Vrijwilligers
Verder zijn er plannen om de opleiding om in te stromen in de ouderenzorg korter te maken en om meer gebruik te maken van vrijwilligers. Daarnaast wordt gekeken of er buitenlands personeel naar Nederland kan worden gehaald. Gisteren rekende Actiz al door dat voor uitvoering van het manifest voor een betere ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers een bedrag van 1,5 à 2 miljard euro nodig zou zijn. Er zijn dan 70.000 extra zorgmedewerkers nodig.

Niet genoeg
De initiatiefnemers van het manifest vinden de 100 miljoen euro die Van Rijn wil uittrekken een aardig begin, maar niet genoeg. ‘We zijn blij met dit gebaar, omdat dit betekent dat niet alleen staatssecretaris Van Rijn de problemen zeer serieus neemt, maar het hele kabinet. Maar het is niet genoeg.’

Nood
Volgens Borst en Gaemers kan alleen de allerergste nood er mee gelenigd worden. ‘We zijn pas tevreden als alle punten van ons manifest zijn uitgevoerd.’Ze willen onder meer dat er een plafond komt voor bestuurskosten. Ook pleiten ze voor een ondergrens van twee verplegers op een groep van maximaal acht bewoners.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.