Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

ActiZ luidt noodklok over uitvoering AWBZ zorgverzekeraars

Brancheorganisatie ActiZ maakt zich grote zorgen over de uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars in 2013. Dat schrijft de organisatie in een brandbrief aan directeur-generaal Langdurige Zorg Marcelis Boereboom van VWS. ActiZ schrijft nauwelijks te worden betrokken in de besluitvorming rondom deze majeure operatie.
ActiZ luidt noodklok over uitvoering AWBZ zorgverzekeraars

Boereboom beloofde ActiZ vorig jaar nog dat er dit jaar meer helderheid over de uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars zou komen. ‘Inmiddels is het eerste kwartaal van 2012 gepasseerd en de situatie is nauwelijks gewijzigd’, staat in de brief van ActiZ te lezen. ‘De in- en verkoop van AWBZ-zorg start al over twee maanden maar zorgaanbieders weten niet of nauwelijks waar ze aan toe zien en de nieuwe uitvoering roept veel vragen op.’

NMa

Een van de vragen van de zorgaanbieders is hoe de Mededingingswet straks zal worden toegepast. Nu ziet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zorgkantoren niet als ondernemingen. Zorgverzekeraars zijn echter wel ondernemingen en voor hen zal de Mededingingswet van toepassing zijn. Zal dit de samenwerking en gezamenlijke inkoop moeilijk maken?, vraagt ActiZ zich af.

Meerjarencontracten

Andere vraagtekens zetten de zorgaanbieders bij hoe zorgverzekeraars met concurrentiegevoelige informatie zullen omgaan en hoeveel administratieve lasten de overheveling met zich mee zal brengen. De brancheorganisatie hoopt snel door VWS en Zorgverzekeraars Nederland uitgenodigd te worden. Ook om over het eigen idee van meerjarenafspraken te kunnen spreken. ‘Met meerjarenafspraken kan worden bijgedragen dat de nieuwe uitvoeringstructuur niet alleen een technische en administratieve exercitie wordt maar ook een stimulans wordt ingezet waarmee de zorg verbeterd kan worden.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

Hasekamp heeft vertrouwen in uitvoering AWBZ verzekeraars

Verzekeraars hebben geen vertrouwen in ketenzorg

Zorgverzekeraars en het zorglandschap

5 REACTIES

  1. Jammer dat Actiz nu pas wakker wordt.Het besluit is allang genomen en wordt nu geimplementeerd.
    Actiz had de klok moeten luiden voordat het besluit werd genomen. Actiz heeft wsn problemen met de klok en de klepel en is soms de weg. Jammer voor de betrokken medewerkers en patienten,zij zullen de gevolgen weer moeten dragen van incompetente bestuurders.

  2. Lees alle reacties
  3. Pas een mooi stukje gelezen over de marktwerking die wordt gepromoot door economen. Maar dat die basisprincipes waarop die economen hun ideeën baseren, steeds verder weg komen te staan van de maatschappij. Dat die economen eigenlijk in een “andere wereld” leven. Deze persoon (weet helaas zijn naam niet meer) beschreef dit aan de hand van het voorbeeld van tandartsen. De redenatie van economen is dat meer marktwerking zorgt voor lagere prijzen door concurrentie. Maar in de echte wereld zijn de mensen gebonden aan hun tandarts door een vertrouwensband en hebben ze onvoldoende informatie over bijvoorbeeld prijzen en kwaliteit om überhaupt een overweging te maken om van tandarts te wijzigen!
    Ik denk dat er veel zit in deze bewering en dat we de wereld minder moeten inrichten volgens de gedachtengangen van economen.

  4. De zorgtrein dendert zonder remmen (wegbezuinigd)door over het bureaucratie-spoor,met alleen groene vws-lichten.Rode lichten zijn door de marktwerking nog niet voorhanden, wel besteld ?. Komt de ramp door blaadjes, sneeuw of een verkeerde vastgevroren wisselinstelling?? Het licht aan het eind van de tunnel is toch geen bijna-doodservaring??

  5. Nee Maarten, Actiz krijgt in de gaten dat er een monopoliepositie van een paar zorgverzekeraars aanwezig is. Zij bepalen, zij betalen (lees: de cliënt). Vindt marktwerking prima, maar dan wel voor iedereen.
    M.b.t. de administratie kant: voor mij een reden om een andere baan te gaan zoeken in de commerciële sector. Minder gecompliceerd.
    Daar waar het VWS de regeldruk aan het minderen is, voert ZN (of liever gezegd de individuele zorgverzekeraar, want ze werken zeker niet samen) deze op. ZN is geen gesprekspartij, maar enkel adviserend. Dat zou bij Actiz ondertussen toch ook bekend moeten zijn. Ik snap niet wat voor drive er bij het ministerie bestaat om het sociale zorgstelsel zo te verkwanselen aan commerciële partijen die duidelijk alleen op winstbejag uit zijn (of papieren kwaliteit, red.)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.