Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Actiz waarschuwt voor leegstand in verzorgingshuizen

Mark van Dorresteijn
Zorgondernemersorganisatie Actiz is bezorgd over de gevolgen van het scheiden van wonen en zorg. Wanneer ouderen met een lichte indicatie voortaan thuis verzorgd worden, kan dat zorgen voor leegstand in verzorgingshuizen, waarschuwt de organisatie.
Actiz waarschuwt voor leegstand in verzorgingshuizen

Actiz noemt als bijkomend probleem dat hun eigen woning daarvoor meestal niet goed is uitgerust waardoor ze moeten verhuizen naar een aangepaste woning. Van deze woningen zijn er bovendien nog niet genoeg.

Alternatieve bestemmingen

De overheid bagatelliseert volgens Actiz de gevolgen van de beoogde maatregelen door bijvoorbeeld te opperen dat de lege woningen kunnen worden opgevuld door studenten. Aan het vinden van alternatieve bestemmingen voor deze panden zitten namelijk nogal wat haken en ogen, zegt een woordvoerster van Actiz. ‘Studenten kun je niet zomaar tussen de ouderen laten wonen in een gebouw dat is ingericht voor zorg.’ Studentenhuisvesting in een verzorgingshuis is volgens haar pas een optie als het betrokken gebouw voor een groot deel of geheel leegstaat. Vervolgens moet de gemeente instemmen met een verandering van het bestemmingsplan. Daarnaast heeft niet iedere stad behoefte aan studentenwoningen, zegt Actiz.

Van verzorgingshuizen naar verpleeghuizen

Ook noemt Actiz de leegstand in verzorgingshuizen tegenstrijdig met de toename van de vergrijzing. De groep ouderen – en daarmee de vraag naar zwaardere zorg- stijgt de komende jaren juist. Om deze reden moeten verzorgingshuizen omgebouwd worden tot verpleeghuizen, maar daar moet de politiek ons tijd voor geven, aldus Actiz.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.