Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ wil duidelijkheid over extra 100 miljoen

Brancheorganisatie ActiZ wil dat er duidelijkheid komt over het extra budget van 100 miljoen euro dat het ministerie van VWS in januari 2017 heeft toegezegd voor de implementatie van het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Wat de koepel van zorgorganisaties betreft moet dit geld niet langer op de plank blijven liggen, maar beschikbaar komen voor alle verpleeghuizen.
monies400.jpg

Bij de aanbieding van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg aan de Tweede Kamer op 13 januari heeft staatssecretaris Van Rijn 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de implementatie ervan. De staatssecretaris heeft daarbij aangegeven dat de financiële middelen bedoeld zijn voor die zorgorganisaties die het ‘het meest nodig hebben’. Concreet betekent dat zorgkantoren het beschikbare geld toewijzen in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). ActiZ schrijft hier grote bedenkingen bij te hebben en heeft daarom een brandbrief aan het ministerie van VWS gestuurd.

Rol van de Inspectie
ActiZ schrijft: ‘Het oordeel van de IGZ is niet bedoeld en niet geschikt voor het bepalen welke organisaties extra budget moeten krijgen. Bovendien lenen de voorgestelde toetsingscriteria zich niet voor een verdeling van budget. En ten slotte brengt deze werkwijze onnodige extra administratieve lasten met zich mee; niet alleen voor zorgorganisaties en hun medewerkers, maar ook voor zorgkantoren en voor de IGZ. Terwijl we in de ouderenzorg juist streven naar zo min mogelijk bureaucreatie en onnodige regels.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Tariefverhoging
ActiZ vindt bovendien dat de toegezegde financiële middelen zo snel mogelijk structureel beschikbaar moeten komen en niet langer op de plank blijven liggen. De brancheorganisatie pleit ervoor dat het extra geld wordt gebruikt om reële tarieven voor verpleeghuiszorg te maken. ‘Zorgorganisaties geven al jaren aan dat bewoners van verpleeghuizen zwaardere zorg nodig hebben dan vroeger en dat het tarief voor verpleeghuiszorg daarom hoger moet zijn om goede zorg te kunnen bieden. Wij vinden dan ook dat de 100 miljoen  euro extra geld moet worden aangewend om het huidige, te lage tarief enigszins te verhogen. Dat draagt eraan bij dat zorgorganisaties de liefdevolle en vakbekwame zorg kunnen bieden die bewoners nodig hebben. En kunnen zij inspelen op de eisen die op basis van het Kwaliteitskader verwacht mogen worden. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de extra  100 miljoen een mooi gebaar is, maar volstrekt ontoereikend om te voldoen aan de eisen van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. ActiZ heeft eerder becijferd dat er hiervoor ongeveer 70.000 extra medewerkers nodig zijn die  1,5 – 2 miljard euro per jaar kosten.’ Lees hieronder de brief van ActiZ.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.