Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleeghuizen willen nieuwe bekostiging ouderenzorg van tafel

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
ActiZ wil dat minister Hugo de Jonge van VWS de huidige plannen voor een nieuwe bekostiging van verpleeghuizen van tafel haalt. Verpleeghuizen zijn bang dat de tarieven steeds verder omlaag gaan als de goedkoopste instellingen de norm worden.
nieuwe bekostiging verpleeghuiszorg
Premium

Onder verpleeghuizen ontbreekt elk draagvlak

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  4 REACTIES

  1. “Puur sturen op doelmatigheid zal ten koste gaan van de kwaliteit van zorg, zeggen zorgbestuurders die liever anoniem willen blijven.”
   FC: Dat hoeft helemaal niet. Puur sturen op de kosten, dat zal er wel ten koste van gaan. Maar doelmatigheid is nagenoeg hetzelfde als kosteneffectiviteit. En de definitie daarvan is: de kwaliteit gedeeld door de kosten.

   Het is wel zaak dat de kwaliteit accuraat en continu gemeten wordt, inclusief nulmeting. Waarbij naar mijn mening de cliënttevredenheid plus de indicator Preventie van Vermijdbare Pathologie de hoofdmoot moeten vormen.

   Dat, plus een administratief laagbelastende manier van meten, waarbij de resultaten de sterke en zwakke punten van de (vestiging van de) zorginstelling in één oogopslag weergeven, is waar Actiz zich op zou moeten richten.

  2. Lees alle reacties
  3. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) betreurt het dat ActiZ haar leden een verkeerde voorstelling van zaken geeft. De NZa is samen met een grote groep uit de verpleeghuiszorg druk met de doorontwikkeling van de bekostiging. Die wordt transparanter en passend bij de praktijk. En daar is behoefte aan. Door de komst van het kwaliteitskader en de sterk groeiende uitgaven in de verpleeghuiszorg is een stap naar een betere en toekomstbestendige bekostiging dringend nodig. We betrekken de sector daarom zeer nauw bij het ontwikkelen van deze nieuwe bekostiging. Vanaf het begin laten we diverse groepen meebeslissen, waaronder tientallen verpleeghuiszorgaanbieders, maar ook vertegenwoordigers van de cliënt en zorgkantoren. Ook spraken we afgelopen week in Eindhoven, Zwolle en Utrecht tijdens onze bijeenkomsten op een constructieve manier met veel verpleeghuizen over dit onderwerp en dit doen we ook morgen in Amsterdam. Op 4 december is er een grote bijeenkomst met alle betrokkenen om de volgende stap te zetten. We zijn blij met de honderden verpleeghuizen die al gestart zijn met de data-uitvraag. Met dank aan deze verpleeghuizen komen wij met de sector tot heldere inzichten en zorgen we er samen voor dat ieder verpleeghuis, ongeacht omstandigheden, zorg kan leveren volgens het kwaliteitskader. Voor meer informatie over de nieuwe bekostiging voor de verpleeghuiszorg, bekijk onze informatiepagina.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.