Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

AD zet beste ziekenhuizen op een rij

Mark van Dorresteijn
Het AD heeft een lijst opgesteld met de beste ziekenhuizen van Nederland. Tussen de lijsten van AD en Elsevier bestaan grote verschillen.
AD zet beste ziekenhuizen op een rij

De AD Ziekenhuis Top 100 beoordeelt ziekenhuizen op 36 thema’s en maakt gebruik van gegevens die ziekenhuizen moeten aanleveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens het dagblad is dit jaar het Het Kennemer Gasthuis in Haarlem het beste ziekenhuis van het land. Het complete verhaal en de lijst met beste ziekenhuizen staat in het AD van zaterdag 14 november. De lijst staat ook online.

Top-10

 1. Kennemer Gasthuis
 2. Rivas Beatrixziekenhuis
 3. Ziekenhuis Nij Smellinghe
 4. Ziekenhuis De Tjongerschans
 5. Groene Hart Ziekenhuis
 6. Ikazia ziekenhuis
 7. SKB Winterswijk
 8. MCH-Bronovo (locatie Bronovo)
 9. Van Weel-Bethesda Ziekenhuis
 10. Albert Schweitzer ziekenhuis

Elseviers beste ziekenhuizen

Elsevier maakt geen ranking, maar bekroonde wel vier ziekenhuizen tot ‘beste ziekenhuizen’, namelijk het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, de Gelre Ziekenhuizen locatie Zutphen, het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en Tergooi in Hilversum. Deze vier ziekenhuizen behaalden op alle vlakken de maximale score volgens onderzoeksbureau SiRM. In de AD-lijst krijgen de ziekenhuizen heel andere noteringen, slechts het Beatrixziekenhuis (2) komt voor in de top-10.

 • Meander MC zakte van plaats 13 naar 35.
 • Gelre Ziekenhuizen steeg van plek 75 naar 13.
 • Tergooi zakte van plaats 8 naar 20.

2 REACTIES

 1. Helaas heeft het beste ziekenhuis van Nederland zijn budgetplafond al volgemaakt en moet iedereen de deur wijzen. Perverse prikkels genoeg in dit land, maar dat je als beste zorgaanbieder niet meer mensen mag laten profiteren van je kunde en vakmanschap is wel de meest perverse.
  Budget is budget. Het gaat de Overheid en de verzekeraars in het geheel niet om de geboden kwaliteit! Het gaat om het budget. De prijs. De werkelijke prijzen blijven geheim. Zo werkt de NL markt nu eenmaal. De verplicht verzekerde kan betalen met zijn leven!
  Vandaar dat over de werkelijke kwaliteit en kwantiteit van de ziekenhuiszorg nog steeds niets bekend is en ook geheim blijft als het aan de verzekeraars en Overheid ligt.
  Ondertussen zijn 46% van de ziekenhuisbedden leeg volgens de Minister. Wat de kosten daarvan zijn wil zij niet weten. Daar gaan ziekenhuizen en verzekeraars over.
  Wellicht kunnen Elsevier en AD komen met lijstjes van leegstaande bedden in de ziekenhuizen en het gebruik van de Operatie Kamers? Productie per specialist?
  Wie de vinkjes plaatst beheerst de statistieken!
  2016 wordt het jaar van het Vertrouwen.
  ZorgSpeak van de bovenste plank.

 2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.