Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Adelante neemt nieuwe Revalidatie EPD in gebruik

Mark van Dorresteijn
Adelante neemt op 19 juni het nieuwe Revalidatie EPD (R-EPD) in gebruik. De start geldt tevens als landelijke pilot die als voorbeeld dient voor andere revalidatiecentra.
Adelante neemt nieuwe Revalidatie EPD in gebruik

Het R-EPD blijft vooralsnog beperkt tot de volwassenen- en kinderrevalidatie, audiologie & communicatie doet nog niet mee omdat dit onderdeel van Adelante werkt met een andere patiëntenpopulatie.

Ontwikkeling

Adelante heeft de afgelopen twee jaar het R-EPD ontwikkeld op verzoek van Revalidatie Nederland, de koepelorganisatie van revalidatie instellingen. Het EPD is niet alleen een digitalisering van papier, maar moet ook de kwaliteit van zorg verder verbeteren. Hierbij moet gedacht worden aan het standaardiseren van de werkwijzen binnen Adelante, het expliciet maken van het hulpvraaggericht werken, het centraal stellen van het patiëntgericht proces, het werken volgens het RAP-communicatiemodel (Revalidatie Activiteiten Profiel). Dit Revalidatie Activiteiten Profiel is een methode van rapporteren en van overleggen tussen enerzijds teamleden onderling en anderzijds tussen teamleden en patiënten, ingeval van kinderen ook de ouders.

Landelijke pilot

Op initiatief van Revalidatie Nederland is er een functioneel ontwerp gemaakt voor het R-EPD. Adelante is gevraagd dit ontwerp in de praktijk interdisciplinair en patiëntgericht te toetsen. Het R-EPD gaat deze bij Adelante al gebruikelijke werkwijze verder ondersteunen. De zorgverleners van Adelante schrijven straks niet meer afzonderlijk aan hun eigen verslagen, maar leveren allemaal hun bijdragen aan een patiëntendossier. Zo wordt door de verschillende zorgverleningdisciplines een gezamenlijk beeld gevormd van de patiënt. In dat dossier is alles te vinden over verwijzing, intake, diagnostiek, behandeling en ontslag. Iedereen werkt met dezelfde formulieren om alle informatie van de verschillende processtappen te registreren.

Privacy gegarandeerd

Alleen medewerkers die direct betrokken zijn bij het behandelproces van de patiënt kunnen het dossier raadplegen en muteren. Ook bij hen wordt tevoren vastgelegd welke rol ze mogen vervullen. Per formulier is afgedekt wie de inhoud ervan mag lezen, wie er iets mag bijschrijven en wie eindverantwoordelijk is. Een voordeel is dat verkeerd gebruik achteraf altijd is te controleren. Het systeem houdt alles bij. Bij een papieren dossier is het moeilijk achteraf te achterhalen wie dat heeft ingezien.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.