Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgverleners besteden 40 procent van hun tijd aan administratie’

Bert Bukman
Zorgverleners zijn nodeloos veel tijd kwijt aan administratieve lasten. Dat werd duidelijk op een 'schrapdag' van de denktank Ontregel de Zorg.
Werkdruk in de zorg
Foto: iStock

Ontregel de Zorg is een initiatief van de artsenorganisaties Het Roer Moet OM en de VvAA. De afgelopen maanden brachten zij in kaart hoeveel tijd de verschillende groepen zorgverleners kwijt zijn aan administratieve lasten. Tijdens de schrapdag werden zaterdag 18 november de cijfers per beroepsgroep bekend gemaakt. Ook werd voor alle beroepen in de zorg een gemiddelde weekagenda gepresenteerd.

Aanvraag hulpmiddelen

De wijkverpleegkundigen spannen de kroon, zo bleek. Zij besteden bijna de helft van hun tijd aan administratie. Een voorbeeld hiervan is het aanvragen van hulpmiddelen. Wijkverpleegkundigen vullen formulieren in voor hun cliënten zodat die hun hulpmiddelen vergoed krijgen van de verzekeraar. Het gaat daarbij om zaken als verband of luiers. Deze aanvragen kosten een wijkverpleegkundige gemiddeld 1,5 uur per week.

Ook andere zorgverleners zijn veel tijd kwijt met administratie. Een psychiater kost het per week gemiddeld 17 uur. Een mdl-arts is per week zelfs 23 uur kwijt aan meer dan dertig verschillende administratieve handelingen. Veel van deze handelingen zijn volgens de artsen overbodig omdat ze dubbelop zijn.

Met de hand

Een ander voorbeeld van nodeloze administratie is de overdracht van een patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis. Hierbij voeren artsen met de hand gegevens door in hun eigen epd. Dit is nodig omdat ziekenhuizen nog altijd per fax de gegevens over deze patiënt uitwisselen. Hoewel er maar twee grote aanbieders zijn van ziekenhuis-epd’s, is digitale uitwisseling tussen deze twee systemen niet mogelijk.

487.000 euro

Al deze administratie is niet alleen frustrerend voor zorgverleners, maar leidt ook tot hoge kosten, aldus Ontregel de Zorg. Als alle fysiotherapeuten een jaar lang één minuut per week besteden aan een administratieve, dan kost dit opgeteld 487.000 euro. Als alle verpleegkundigen in het ziekenhuis hetzelfde doen, dan kost dit per jaar 1,9 miljoen euro. Deze kosten zijn berekend op basis van het uurtarief in de cao en het totale aantal beroepsbeoefenaars.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.