Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Administratiekosten langdurige zorg omlaag

Zorgaanbieders hebben de afgelopen jaren een kwart minder mensen hoeven inzetten voor administratief werk. Dat is een van de conclusies in een rapport dat adviesbureau Q-Consult in opdracht van het ministerie van VWS heeft gemaakt. Administratieve medewerkers in de zorg ervaren aan de andere kant niet dat de bureaucratische last is afgenomen.
Administratiekosten langdurige zorg omlaag

Het aantal fte’s voor administratieve taken in de verzorging, verpleging en gehandicaptenzorg is tussen 2011 en 2013 in totaal 26 procent gedaald. Vooral het aantal fte dat nodig is voor zorgtoewijzing is met 13 procent flink gedaald. Ook is er 8 procent minder fte ngezet voor materiële controle en 5 procent minder voor productie, realisatie en verantwoording. De kosten voor administratief werk zijn echter niet sterk afgenomen. Dit komt mede doordat de lonen van administratieve krachten flink zijn gestegen. Een en ander blijkt uit het rapport ‘Op weg naar minder administratieve lasten 2013’ dat adviesbureau Q-Consult in opdracht van het ministerie van VWS heeft opgesteld.

Administratieve lasten

Volgens Q-Consult kunnen de administratieve lasten de komende twee jaar met circa 20 procent verder dalen. Bedroegen de totale administratieve lasten in 2011 122 miljoen euro, in 2015 kan dit 95 tot 100 miljoen euro zijn. Wel moet er dan werk gemaakt worden van het vereenvoudigen en uniformeren van het zorginkoopbeleid, adviseert Q-Consult. Ook het maken van meerjarenafspraken met de financiers kan de administratieve lasten verder verlichten. Dergelijke afspraken zorgen ervoor dat de stappen uit het inkoopproces minder frequent doorlopen hoeven worden en scheppen zo ruimte voor kwaliteits- en doelmatigheidsverbeteringen.

Bureaucratie rond zorginkoop

Q-Consult doet de aanbeveling dat de bureaucratie rond de zorginkoop sterk omlaag kan indien zorgkantoren op een meer uniforme manier gaan inkopen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.