Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Admiraal de Ruyter Ziekenhuis weer in de plus

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Over het jaar 2011 boekt het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis een resultaat van € 9,9 miljoen. Hiervan bestaat 4,3 miljoen uit eenmalige meevallers.
Admiraal de Ruyter Ziekenhuis weer in de plus

Het eigen vermogen van het ziekenhuis stijgt van € 6,9 miljoen naar € 17 miljoen.

Het jaar 2011 was een jaar van overleven, zo stelt het ziekenhuis. Net als alle ziekenhuizen in Nederland kreeg het ADRZ in 2011 een grote overheidskorting opgelegd. De raad van bestuur greep hard in om een negatief resultaat te voorkomen. De personele formatie van het ziekenhuis is teruggebracht. Onder moeilijke omstandigheden is wel de herverdeling van de zorg doorgezet: ‘Het ADRZ heeft het overleefd, maar niet zonder pijn’.

Fusie Zeeuwse ziekenhuizen

Door de omvang van het eigen vermogen per 31 december 2011 kan het ziekenhuis de dit jaar verstrekte achtergestelde leningen, ter waarde van € 5 miljoen euro, aflossen. Ook de garantieverklaringen van medisch specialisten, ter waarde van € 1 miljoen, komen te vervallen. Zonder deze achtergestelde leningen en garantieverklaringen was de juridische fusie per 1 januari 2010 niet mogelijk geweest.

Nog meer cijfers

Het resultaat bestaat uit een structureel deel, € 5,6 miljoen, en uit een deel incidentele opbrengsten, € 4,3 miljoen. Het ADRZ heeft met zorgverzekeraars goede prijzen af kunnen spreken, zodat de omzet uit de zorgproductie is gestegen. Eind februari is het ADRZ gaan werken met een Acute Opname Afdeling. Deze werkwijze heeft tot effect dat de gemiddelde ligduur van patiënten is verminderd. Structurele kosten zoals loonkosten en materiaalkosten zijn in vergelijking met 2010 afgenomen. Het aantal medewerkers is teruggebracht van 1601 naar 1522 voltijds arbeidsplaatsen en bij de inkoop van materialen zijn door scherp onderhandelen en het inkopen van grotere volumes de uitgaven structureel € 1,5 miljoen lager. In 2011 heeft het ADRZ verschillende panden verkocht. Daarnaast zijn er nagekomen baten uit 2010. Dit samen levert eenmalig, dus incidenteel, een bijdrage van ruim € 4,3 miljoen aan het positieve resultaat. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

ADRZ verhuist zorg naar Vlissingen

ADRZ opent kliniek in Zierikzee

ADRZ bezuinigt vooral op personeelsbestand

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.