Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies: ‘Verontrust de patiënt niet met werkaantekeningen in EPD’

Mario Gibbels
Het ministerie van VWS heeft onderzoek laten doen naar de gevolgen van toegang van de patiënt tot het zijn EPD. Dit onderzoek levert een aantal lessen op zoals: ‘Werkaantekeningen hoeven niet in het EPD, om zo de patiënt niet te verontrusten.’

Het veldonderzoek naar de impact van elektronische patiëntinzage op het zorgproces heeft zich gericht op drie ‘impactgebieden’: de effecten op kwaliteit van informatie, effecten op de arts-patiëntrelatie, en de effecten op efficiëntie van het zorgproces. Hieronder drie van de zes aanbevelingen.

Gebruiksvriendelijke techniek

Er zijn vaak veel vragen rondom het inloggen door patiënten. Gebruiksvriendelijke techniek en een goede ‘back-office’. Het lijkt logisch een aparte ‘helpdesk’ in te

richten voor vragen van meer technische aard.

Niet vertalen of samenvatten

Een vertaling of samenvatting van het medisch dossier voor patiënten lijkt niet nodig, mits de elektronische inzagemogelijkheid goed is ingebed. Het blijkt vooral van belang dat patiënten op het portaal bronnen kunnen raadplegen met algemene informatie over medische termen, aandoeningen en behandelingen.

Geen werkaantekeningen

Artsen verschillen in wat ze in hun persoonlijke aantekeningen noteren: sommigen schrijven zaken op die de patiënt in hun ogen mogelijk kunnen verontrusten of ‘beschadigen’. Omdat de effecten van het ontsluiten van werkaantekeningen afhangen van de context, is hier voorzichtigheid geboden. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.