Afschuifgedrag blijft risico in langdurende zorg’

Gemeenten en zorgverzekeraars laten zich vooral leiden door hun eigen financiële belangen. Er is een risico dat ze cliënten te snel doorsturen naar de Wlz. Dat zegt Patrick Jansen van het onderzoeksbureau HHM in een interview met Zorgvisie.
Patrick Jansen_450.jpg
Patrick Jansen: 'Partijen zouden veel meer samen moeten kijken hoe mensen langer thuis kunnen wonen.'

Ouderen zo lang mogelijk thuis laten wonen. Dat is het doel van het kabinetsbeleid. Maar de wettelijke kaders van de Wlz, de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wmo botsen daar soms mee, merkt Patrick Jansen. Vooral  op de grensvlakken, als niet duidelijk is onder welk regime mensen thuishoren.

Gemeenten en verzekeraar sturen door naar CIZ
‘Als mensen zelf twijfelen, dan sturen gemeenten en zorgverzekeraars ze eerst richting Wlz, vanuit hun eigen budgettaire belangen. Verzekeraars en gemeenten zeggen: “U voldoet waarschijnlijk aan de Wlz-criteria, gaat u dan maar eerst naar het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)”. Terwijl voor deze mensen ook mogelijkheden zijn

0
60

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.