Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Agnes Kant wil crisismanager voor thuiszorg

Er zijn nog steeds wachtlijsten in de thuiszorg. Een crisismanager moet de problemen oplossen.
Agnes Kant wil crisismanager voor thuiszorg

Dat zegt SP-Kamerlid Agnes Kant in reactie op de knelpuntenanalyse van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

NZa: problemen opgelost

De NZa concludeert dat er met wachtlijsten in de thuiszorg geen grote problemen bestaan. Volgens de toezichthouder kan het best zijn dat er bij een individuele instelling wachtlijsten zijn. Die instelling moet dan met de zorgverzekeraars en andere instellingen in de buurt gaan overleggen om de beschikbare capaciteit beter te verdelen.

SP: nog steeds problemen

Maar de SP stelt dat de NZa-analyse niet klopt. In regio’s als Drenthe, Flevoland, Zuidoost-Brabant en Utrecht zijn burgers nog steeds verstoken van thuiszorg, terwijl ze er volgens de regels wel recht op hadden. “Ik krijg van regio’s te horen dat ze hun problemen hebben gemeld bij de NZa, maar de NZa zegt dat dit niet zo is. Ik wil weten wat hier aan de hand is.”

Geen vertrouwen in Ross

Kant heeft geen vertrouwen in de toezegging van Ross dat ongedekte rekeningen van zorgorganisaties worden betaald. De staatssecretaris wil zorgorganisaties compenseren als ze meer geïndiceerde zorg hebben geleverd dan waarvoor zij betaald hebben gekregen. Volgens de SP heeft Ross het alleen over zorgorganisaties die door de NZa erkent zijn als knelpunt.

Crisismanager

Ross definieert een deel van het probleem weg door alleen naar nieuwe gevallen te kijken, stelt Kant. Er zijn ook burgers die al thuiszorg krijgen en extra zorg nodig hebben maar dat niet krijgen. “Waar het om gaat is dat mensen de zorg krijgen als ze een indicatie hebben. Misschien moet een crisismanager de problemen oplossen”, oppert Kant.

Vergoeding

Woensdagavond is er een spoeddebat over de problemen in de thuiszorg. Kant bereidt een motie voor waarin wordt geëist dat zorgorganisaties betaald krijgen als ze meer geïndiceerde zorg leveren dan was afgesproken. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NZa: geen extra geld nodig voor AWBZ

‘ZN slaat de plank weer mis’

ZN: Thuiszorg smeert bewust dure hulp aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.