Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Agrazorg: Thuiszorg op de boerderij

Ze helpen niet alleen in het huishouden, ze melken zo nodig de koeien of wieden de tuin. In vier provincies zijn ze inzetbaar voor thuiszorg in het boerenbedrijf: de agrahulp. Agrahulp Ine Smit werkt sinds een half jaar twee keer in de week een ochtend bij de familie Lutke Willink in het Twentse Ambt Delden.

Bekijk hoe de werkdag van een agrahulp eruit ziet.

“Het werk is lekker afwisselend”, vertelt Ine Smit. Zo gaat ze met de kinderen mee naar een zogenaamde fokveedag, waar de kinderen een show liepen met elk hun eigen kalfje. Ook maakt ze soms het hele interieur van een caravan schoon. En toen een stel schapen moest verhuizen, hielp ze even mee. “Je maakt nog eens wat mee. Ik kom bij een rundveebedrijf, een varkensboer, een loonwerker.”

Agrahulpen zijn vrouwen die van de boerderij komen of een agrarische opleiding hebben gedaan. Agrahulpen zijn zeker op mbo-niveau opgeleid en zijn heel sociaal vaardig. De agrahulp bestaat al sinds de jaren tachtig. Vanaf toen gingen ook meisjes naar de landbouwschool en gingen vrouwen meewerken op het bedrijf. “Ik heb zelf lang op een boerderij gewoond, dus ik weet hoe het reilt en zeilt”, vertelt de agrahulp. “Dat is geen vereiste voor een agrahulp, maar wel een voordeel. Als er bij wijze van spreken een koe staat te kalveren, kijk ik niet raar op. En het tanklokaal weet ik ook gewoon te vinden.” (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Bekijk hoe de werkdag van een agrahulp eruit ziet

Inhoud Zorgvisie magazine, september 2008

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.