Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aidsonderzoeker Joep Lange omgekomen bij vliegramp

De bekende Nederlandse aidsonderzoeker Joep Lange is een van de zeker 173 Nederlanders die bij de vliegramp in Oekraïne is omgekomen. Lange was op weg naar Australië, waar hij aan een internationale conferentie in Melbourne zou deelnemen. Dat zei de Australische oppositieleider Bill Shorten vrijdagochtend in het parlement in Canberra.
Aidsonderzoeker Joep Lange omgekomen bij vliegramp

Naast Lange zat nog een ‘flink aantal’ wetenschappers in het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines, zo stelt Denis Napthine, premier van de staat Victoria, waar de conferentie wordt gehouden. Hoeveel aidsonderzoekers bij de ramp zijn omgekomen, kon Napthine nog niet precies zeggen. ‘Het exacte aantal is nog niet bekend’, zei hij.

Hoofd Aighd

Lange was sinds begin jaren tachtig betrokken bij het onderzoek naar aids. In Nederland stond hij aan het hoofd van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (Aighd). Eerder werkte hij bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Zijn onderzoek was cruciaal bij de ontwikkeling van virusremmers.

Toespraak

Directeur van de International Aids Society Françoise Barré-Sinoussi, een van de ontdekkers van het virus, betuigde haar medeleven aan Lange in een toespraak in Canberra. ‘Joep was een grote professional, maar vooral een prachtig mens’, aldus Barré-Sinoussi, die stelde dat Lange zijn leven in dienst had gesteld van ‘de mensheid’.

Conferentie

Volgens onbevestigde berichten zouden zo’n honderd van de 298 passagiers op weg zijn naar de conferentie in Melbourne, die op zondag van start gaat. Volgens premier Napthine is het echter nog te vroeg om een precies aantal te noemen. ‘Maar het gaat ongetwijfeld om een flink aantal’, zo voegde hij daaraan toe.  (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.