Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AKJ: ‘Sterke groei aantal klachten over jeugdzorg’

Redacteur Zorgvisie
Het aantal klachten en vragen over jeugdhulp is in de eerste helft van dit jaar sterk toegenomen. Dat meldt het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) op basis van de halfjaarcijfers.
Jeugdzorg-Fotolia-400.jpg
Fotolia.

In de eerste zes maanden van dit jaar kwamen er bij het AKJ ruim 10.000 vragen en klachten binnen over jeugdhulp, ten opzichte van 15.015 in 2015. Het ging daarbij vooral over vragen over de werkwijze van instanties en de wetgeving rondom jeugdhulp. Wat klachten betreft trokken veel mensen aan de bel over de manier waarop ze werden bejegend, beslissingen die werden genomen of het ontvangen van gebrekkige informatie. Daarnaast liepen de hulpbehoevenden tegen problemen aan met de woonsituatie, hun familie of de persoonlijke geschiedenis in de hulpverlening.

Meer beroep op vertrouwenspersonen jeugdzorg
Ook het aantal mensen dat contact opneemt met een vertrouwenspersoon is in de eerste helft van 2016 flink toegenomen. In heel 2015 deden bijna 7500 mensen beroep op een vertrouwenspersoon, in 2016 hebben tot nu toe bijna 6500 cliënten dat gedaan. Het AKJ verwacht ten opzichte van vorig jaar een verdubbeling van het aantal unieke cliënten als de groei zich verder doorzet.

Begrijpelijke groei
Dat de aantallen zo sterk toenemen is, gelet op de groei en ontwikkeling van het nieuwe jeugdstelsel, begrijpelijk, vindt AKJ-directeur Jenine Timmers. ‘In 2015 is door gemeenten hard gewerkt aan het inrichten van het jeudgstelsel. De vertrouwenspersonen waren in dat stelsel nog weinig zichtbaar en herkenbaar. Het AKJ heeft daarom stevig geïnvesteerd in voorlichti9ng bij gemeentelijke jeudg- en wijkteams, CJG’s, Veilig Thuis en jeugdhulpinstellingen. Uit de halfjaarcijfers kan worden geconcludeerd dat ondersteuning van een onafhankelijke vertrouwenspersoon in de doorontwikkeling van het jeugdstelsel nog hard nodig is.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.