Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akkoord bereikt over cao gehandicaptenzorg

Redacteur Zorgvisie
Er is een akkoord bereikt over de cao gehandicaptenzorg. Medewerkers in de branche krijgen de komende jaren op drie momenten een structurele loonsverhoging. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de onregelmatigheidstoeslag die sommige medewerkers nog tegoed hebben van eerdere jaren.
Administratie-iStock-400.jpg
Foto: iStock

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en MEENL zijn het met FNV Zorg en Welzijn, CNV Zorg en Welzijn, NU’91 en FBZ eens geworden over de cao. Eind mei liepen de onderhandelingen vast, nadat drie van de vakbonden onenigheid kregen met CNV over de lijn die moest worden gevolgd. Na een week besloten de partijen om toch weer met elkaar te overleggen over de cao.

Loonsverhoging gehandicaptenzorg
Medewerkers in de gehandicaptenzorg krijgen de komende jaren op drie momenten een structurele loonsverhoging. Dat begint in oktober 2017 met 1,3 procent. In juni 2018 worden de lonen met nog eens 2,1 procent verhoogd en in januari 2019 komt er 0,5 procent bij. Op 1 december dit jaar krijgen alle medewerkers bovendien nog een eenmalige uitkering van 0,8 procent. Medewerkers die onregelmatig werken en die ten onrechte geen onregelmatigheidstoeslag uitgekeerd hebben gekregen over hun vakantie-uren tussen 2012 en 2015 krijgen in het laatste kwartaal van 2017 nog een extra uitkering, meldt de VGN.

Overige zaken cao
CNV Zorg en Welzijn laat weten tevreden te zijn met de afspraken voor de nieuwe cao, die tot eind maart 2019 loopt. Wel hoopt de vakbond dat er ook nog over andere zaken kan worden overlegd dan alleen de financiën, staat in een persbericht te lezen. ‘Er zijn naast geld heel andere zaken die bepalen of je met plezier naar je werk gaat. Bijvoorbeeld of je kunt meebeslissen welke zorg een bewoner nodig heeft, hoe je je werkdruk verlaagt, welke werktijden het best passen voor jou of je collega’s, hoe je veiliger kunt werken en hoe je jezelf kunt ontwikkelen’, stelt de vakbond. ‘Medewerkers die meepraten en meebeslissen over deze onderwerpen zijn medewerkers die passen in het toekomstbeeld van de gehandicaptenzorg. In deze cao is dat nog niet vastgelegd, maar CNV Zorg & Welzijn zal met een aantal instellingen aan de slag gaan om medewerkers de regie over hun werk terug te geven.’

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Dossier cao’s in de zorg
Lees nieuws en achtergronden over cao’s in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao’s in de zorg zijn de grootste van Nederland. Tijdens Cao-onderhandelingen discussiëren werkgevers en werknemers over o.a. de flexibilisering van de arbeidsmark, onregelmatig werk en ziekteverzuim. Lees meer. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.